Вучић: Дижем глас у име свих који верују у принципе УН

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Sep.2023, 18:34

Вучић: Дижем глас у име свих који верују у принципе УН

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да жели да подигне глас у име Србије, али и у име свих оних који и 78. година од оснивања УН истински и једнако верују да су принципи повеље УН једина суштинска одбрана светског мира, права на слободу и самосталност народа и држава, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << али и залог самог опстанка људске цивилизације. Фото: Танјуг/AP Photo/Richard Drew Он је на дебати током заседања 78. Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку рекао да се ту обраћа као представник слободне и самосталне земље, која се налази на путу прикључења ЕУ, али истовремено није спремна да погази своја традиционална пријатељства која је вековима градила.
„Нови глобални талас ратова и насиља који ударају на темеље међународне безбедности јесте болна последица, чији узрок лежи у напуштању Принципа зацртаних у Повељи УН. Сви који говоримо у овом дому, говоримо о својим проблемима, неретко се обрачунавајући са стварним и замишљеним непријатељем, удварајући се сопственом јавном мњењу, причајући бајке из будућности уз недовољно реалног сагледавања ствари“, рекао је Вучић.
Он је истакао да иако су сви чули речи генералног секретара УН Антонија Гутереша, мало ко га је слушао, а да готово ниједан светски дневник није пренео његове упозоравајуће речи. „Уосталом, у ери доминације социјалних мрежа, у којој је важно само добити ‘лајк’ више, у ери у којој сваком кућном љубимцу се посвећује више пажње него деци, није ни чудо да не разазнајемо опасности које су пред нама“, рекао је председник Србије.
Вучић је истакао да не може и нема право као председник једне „невелике земље“, да говори о односима између великих сила, да му то није посао, нити би то умео, али да може И жели да говори о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе до ужасних последица.
„Покушај распарчавања моје земље, започет формално 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије још није завршен. Управо гажење Повеље УН у Случају Србије била је је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље или оквире региона из кога долазим“, рекао је он.
Према његовим речима, од претходне Генералне Скупштине УН Свет није постао ни боље, ни безбедније место. „Напротив. Глобални мир и стабилност су и даље акутно угрожени. И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбедности, финансијске нестабилности, као и сигурности и поремећаја у ланцима снабдевања храном и лековима. Решења за многе проблеме, не само да нисмо пронашли, већ су они постали бројнији, а неки од њих још сложенији. Говорио сам и о томе како овде нико никога не слуша и не тежи стварним договорима, а у међувремену смо почели све мање и да разговарамо. Као да су скоро сви, водећи се искључиво сопственим интересима, заглављени у својим позицијама, одустали од тражења компромисних решења“, рекао је Вучић.
 
Selaković odao počast srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Krfu i Vidu

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Вучић: Дижем глас у име свих који верују у принципе УН се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.