Јужнобанатски усеви одолевају ћудљивом лету

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 08:42

Јужнобанатски усеви одолевају ћудљивом лету

Олујно невреме у неколико дана није заобишло ни поља у јужном Банату. Стање ратарских култура разликује се од атара до атара, и док су на њивама на територији Панчева видљива оштећења летине, алибунарске њиве готово су нетакнуте. Фото: Unsplash/waldemarbrandt67w Ипак, рапорт са овдашњих >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за сада је, да је под ударима јаког ветра са обилном кишом, највише претрпео кукуруз, док је сунцокрет одолео летњим олујама.
Стручњаци из Истраживачко-развојног института „Тамиш” Панчево напомињу да уколико је дошло до лома кукуруза изнад клипа, а остатак стабљике стоји, оплодња није угрожена. Лист ће испод клипа наставити да храни зрно, што ће довести и до приноса, али ако су биљке полегле или су се сломиле, од њих неће бити ништа. У том случају предлог струке је да се, или од тога направи силажа, или уколико је могуће, прода као маса за биогасне електране.
Иако штете од невремена има на појединим деловима атара, на подручју Панчева и околине, обилне падавине добродошле су усевима. На овом подручју пало је од седам до 30 литара воде по квадратном метру, што је после периода са високим температурама донело неопходну влагу кукурузу, соји и шећерној репи, а киша је била од користи и сунцокрету који иначе добро подноси сушу.
Срећна околност на овом терену је и што није било града који би нанео највећу штету соји и шећерној репи. „У фази када имате цветање, метличење и свилање, формирање махуна и наливање зрна код соје, или на лисну масу код шећерне репе, све то касније могло би да утиче на смањење приноса, а код шећерне репе и на умањења шећера у корену, јер иако код ње долази до поновног обнављања лисне масе трошило би се све оно што је тренутно ускладиштено у корену”, напомиње инжињер пољопривреде и стручни сарадник за ратарство, Богдан Гаралејић из Истраживачко-развојног института „Тамиш”, Напомиње да временске прилике током последњих дана, на подручју општина Опово, Ковачица, Алибунар и Панчево, неће знатно утицати на развој пролећних усева, али упозорава на врућине.
„Високе температуре које имамо и које се настављају могу утицати на кукуруз који је у фази оплодње, формирања зрна и његовог наливања. Ипак, за сада је ситуација боља него прошле године. Сунцокрет је цветао и оплођује се и ово време му одговара. Соја цвета и формира махуне, али она може „да се заустави” са појавом суше. Шећерна репа развија корен својом лисном масом коју треба сачувати и пратити препоруке о појави и почетку третирања против церкоспоре, која може оштетити лист и зауставити раст корена и депоновање шећера у њему”, наводи Гаралејић.
Они чији су засади, ипак, претрпели штету на пољопривредним усевима, могу је пријавити Комисији за процену штете на нивоу локалне самоуправе, која ће податке са терена проследити Министарству пољопривреде.
У међувремену, стручњаци још једном саветују, да би ратари док чекају сунце или кишу, могли да размисле о осигурању усева.
Internet prevaranti se predstavljaju kao banke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јужнобанатски усеви одолевају ћудљивом лету се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.