САД: Проширен кривични поступак против Трампа за задржавање поверљивих докумената

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 07:58

САД: Проширен кривични поступак против Трампа за задржавање поверљивих докумената

Тужилаштво је проширило кривични поступак против бившег америчког председника Доналда Трампа, подносећи нове оптужбе против њега и једног од његових запослених у поступку за неовлашћено задржавање поверљивих докумената након што је напустио председничку функцију. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/AP Photo/Alex Brandon У проширеној оптужници наводи се да су Трамп и његов запослени Карлос де Оливеира настојали да онемогуће истражитеље да прегледају снимке безбедносних камера из Мар-а-Лага, одмаралишта бившег америчког председника.
Укупан број тачака оптужнице повећан је за три и сада износи 40, пошто се Трамп још једном додатном терети за незаконито задржавање поверљивих информација које се односе на националну одбрану, пренео је Ројтерс.
Тужиоци су навели да се бивши амерички председник и двојица запослених, Волт Наута и Карлос де Оливеира, терете да су од једне особе захтевали брисање снимака сигурносних камера у Мар-а-Лаго да би спречили њихово достављање великој федералној пороти.
Наута се на оптуженичкој клупи нашао уз Трампа у јуну 2023. године, а на терет му се стављало да је помагао бившем председнику да обмане истражитеље који су настојали да дођу до поверљивих докумената који су остали у поседу бившег председника пошто је напустио Белу кућу.
Представници тима за Трампову председничку кампању рекли су да оптужбе против Трампа представљају континуирани очајнички покушај америчког председника Џозефа Бајдена и Министарства правде да, како су навели, малтретирају Трампа и особе из његовог окружења.
У првом појављивању пред судом у јуну, Трамп се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице којом се терети за неовлашћено задржавање поверљивих докумената.
Информација о проширењу оптужнице објављена је неколико сати пошто је бивши амерички председник обелоданио да су се његови правни заступници састали са званичницима Министарства правде који истражују наводе о Трамповим покушајима да поништи свој пораз на председничким изборима у новембру 2020. године.
„Моји адвокати су имали продуктиван састанак са представницима Министарства правде којима су детаљно објаснили да ја нисам урадио ништа лоше, да сам се саветовао са многим адвокатима, и да би ова оптужница само још више уништила нашу земљу“, написао је Трамп на друштвеној мрежи „Истина“.
Bajden traži upozorenje o opasnosti od toplote i daje milijardu dolara za drveće

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД: Проширен кривични поступак против Трампа за задржавање поверљивих докумената се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.