Спасавање калифорнијских морских лавова и делфина од токсичних алги

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 09:26

Спасавање калифорнијских морских лавова и делфина од токсичних алги

Здравље морских лавова и делфина је угрожено токсичним алгама на обали Калифорније, где су стотине животиња нађене на обали. Фото: Танјуг/Channel Islands Marine Wildlife Institute via AP Пацифички центар за морске сисаре у Лагуна Бичу, у Калифорнији, бави се спасавањем и лечењем болесних животиња.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Центар рехабилитује морске лавове и друге морске сисаре који су заражени токсичном домоичном киселином коју производе брзо растуће алге. Алиса Деминг, ветеринарка и научница у центру, каже да отров може да изазове нападе и оштећење мозга код морских сисара, преноси Глас Америке (ВОА).
“Просечно у јуну или јулу, спасавамо од три до шест калифорнијских морских лавова, а у последњих шест недеља спасли смо више од 104 животиње“, каже Деминг.
Отровне алге почињу да се шире када се вода загреје, као што се то ове године догодило, уз тренутне морске струје у Пацифику и временску појаву звану Ел Нињо.
Фото: Танјуг/Channel Islands Marine Wildlife Institute via AP Глен Греј, директор каже да они желе да сазнају зашто више од 40 одсто њихових пацијената има неку врсту ране од метка. „То можда није разлог зашто су се нашли овде, али ипак, они трпе и то“, каже он.
Ране од метака обично узрокују рибари који пуцају у морске лавове како би их држали подаље од свог улова.
Друге повреде код морских лавова и делфина настају због тога што се животиње упетљају у рибарске жице или мреже, али оне добијају помоћ у овом центру.
Скоро сваки четврти одрасли морски лав, међутим, има рак, често рак грлића материце узрокован вирусом, као што то може бити код људи, и активиран људским токсичним супстанцама које су бачене или испране у океан. Један морски лав је претрпео само тровање, али је био негован и недавно је враћен у океан.
Неке животиње се никад не опораве, али радници у центру кажу да су њихови успеси вредни труда, наводи ВОА.
Više od 50 kitova uginulo nakon što su se nasukali na zapadu Australije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Спасавање калифорнијских морских лавова и делфина од токсичних алги се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.