Брнабић: Законом о привредним друштвима се не приватизују јавна предузећа

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jul.2023, 16:40

Брнабић: Законом о привредним друштвима се не приватизују јавна предузећа

Председница Владе Ана Брнабић рекла је данас да је Предлог закона о управљању привредним друштвима у власништву Србије веома важан за привреду и грађане и да се њиме не приватизују јавна предузећа и национална добра, каквих критика је било у претходном периоду. Фото: Танјуг/Зоран >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Жестић „Предлог овог закона је важан за нашу земљу и грађане, за конкурентност привреде и увећање богатства предузећа професионализацијом управљања њима. Законом би отпочели системску реформу управљања свим привредним друштвима, па и јавним предузећима“, рекла је Брнабић на састанку са новинарима у Палати Србије, који је Влада организовала да би се отклониле недоумице око овог законског предлога.
Премијерка је казала да је предлог изазвао многе полемике и недоумице и да је повучен из процедире како би прошао још једна круг јавне расправе. Одговарајући на примедбе на закон, Брнабић је навела да је прва неистина о њему та да је доношен тајно.
„Претходно је Влада Србије у децембру 2020. усвојила полазне основе за успостављање политике државног власништва, Стратегију државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Србије, за период 2021-2027. године у априлу 2021. и Акциони план за период 2021-2023. године“ рекла је премијерка.
Додала је да су приликом израде Стратегије и Нацрта закона, одржане јавне расправе.
Брнабић је навела да је једна од мера стратегије државног власништва и управљања привредним друштвима трансформисање јавних предузеча у акционарска друштва или друштва са ограниченом одговорности. Да предлог закона није усвојен тајно, према њеним речима, показује и то да је његово усвајање једна од три кључне препоруке ММФ-а.
„Нетачно је да овим законом желимо омогућити приватизаицју јавних предиузећа, као што су Србијаводе, Србијашуме и слично, Истина је сасвим супротна – циљ закона је да се очувају национални и стратешки интереси земље. Могли смо и претходним законом да их приватизујемо и нисмо за то морали да доносимо нови закон“, рекла је премијерка.
Нонсенс је, према њеним речима, и то да се закон усваја да се приватизују национални паркови, јавна добра и слично.
„Законом о јавној својини утврђено је да се у капитал не могу улагати природна богатства, добра у општој употреби које могу бити искључиво у јавној својини и друге непокретности које могу бити искључиво у јавној својини. Истим законом је прописано и да шуме и шумско земљиште, водно земљиште и водни објекти у јавној својини, као и друга добра од општег интереса у јавној својини, сагласно посебном закону, управља јавно предузеће, не улази у капитал тог предузећа“, рекла је Брнабић.
Vučić sutra prima akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: Законом о привредним друштвима се не приватизују јавна предузећа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.