На данашњи дан преминуо је Арчибалд Рајс

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 10:12

На данашњи дан преминуо је Арчибалд Рајс

На данашњи дан 1929. године умро је Арчибалд Рајс, криминолог, велики пријатељ српског народа. Фото: Pixabay Рођен је у јужнонемачкој покрајни Баден, студирао је у Швајцарској где се посветио криминологији. Био је професор универзитета у Лозани.
На позив српске владе дошао је у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Србију 1914. како би забележио злочине Аустроугарске војске.
Са српском војском прошао је читаву голготу повлачења 1915. преко планинских врлети до Јадрана и Крфа. Био је члан српске делегације на мировној конференцији у Паризу.
Технички је модернизовао криминалистичку полицију у тадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.
У складу с личном жељом, његово срце је након смрти узидано у споменик српским ратницима на Кајмакчалану. Урну су разбили Бугари током Другог светског рата.
Дела: „Шта сам видео и проживео у великим данима“, „Чујте Срби“.
Успорава инфлација у Србији

Преузмите андроид апликацију.
Чланак На данашњи дан преминуо је Арчибалд Рајс се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.