Невоље на тржишту веганске хране

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 08:29

Невоље на тржишту веганске хране

Глобално тржиште веганске хране вредело је 23,3 милијарде долара у 2020, уз очекивани годишњи пораст од готово 13 одсто и вредност од 63 милијарде долара до 2028, проценила је Fortune Business Insights у прошлогодишњем извештају. Фото: Unsplash/Unsplash+ Али економска криза помрсила је конце и доноси >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << невоље делу овог брзорастућег сектора. Донедавно популарна индустрија биљног меса губи привлачност у несигурном окружењу раста каматних стопа и успоравања привредних активности, пише „Фајненшел тајмс” (ФТ).
Стартапови усмерени на развој меса биљног порекла прикупили су тек 75,2 милиона долара од фондова ризичног капитала у првом тромесечју ове године, што је пад у односу на 703 милиона долара капитала у истом периоду прошле године.
Успоравање се наставило уз оштар пад из прошле године када је финансирање из фондова ризичног капитала, иначе кључног извора финансирања, пала на половину укупног износа из 2021, односно 1,5 милијарди долара.
Пре повећања каматних стопа, улагачи су се међусобно утркивали да подрже иновативну индустрију меса биљног порекла. Акције тржишног лидера, компаније „Бијонд мит”, расле су након иницијалне јавне понуде 2019. Раст каматних стопа, досад слабо ефикасан у гушењу инфлације, смањио је потрошњу, а улагаче присилио на опрез у одабиру нових инвестиција.
Неки од највећих америчких произвођача већ су банкротирали, други смањују број запослених и асортиман сужавају на основне производе. Према писању ФТ-а, компаније ризичног капитала нису у потпуности одустале од тог сектора. Финансирање биљних алтернатива је у паду, али зато улагачи подржавају стартапове усмерене на развој лабораторијски узгојених протеинских алтернатива. Ти произвођачи прикупили су 356,6 милиона долара у 30 трансакција у првом кварталу, наводи овај лист.
Ово би могло да има везе са недавним новинама у прехрамбеном сектору у Америци. Та земља први пут је дозволила двема компанијама продају меса узгајаног у лабораторији. Како је објављено, једну од њих финансира Бил Гејтс, који је још раније изјавио да би из еколошких разлога све добростојеће земље требало да пређу на такозвано ћелијско месо.
Maldivi žele da povećaju broj direktnih letova sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Невоље на тржишту веганске хране се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.