Ђукић Дејановић: Приоритет у раду ће ми бити сузбијање насиља у школама

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jul.2023, 11:48

Ђукић Дејановић: Приоритет у раду ће ми бити сузбијање насиља у школама

Приоритет у раду ће ми бити сузбијање свих облика насиља, посебно вршњачког у школама, изјавила је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и навела да је при кабинету премијерке формиран тим који на томе предано ради, а да ће део за који је Министарство просвете задужено >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << бити везан за саветодавни рад. Фото: Танјуг/Сава Радовановић „Већ током лета сви родитељи, ученици и наставници који имају потребу за стручним саветовалишним радом у школи, могу наћи стручне тимове који ће им помоћи. Јединице локалне самоуправе, лекари, медији, педагози, психолози, наставници, представници ученичких парламената, родитељи такође, заједно морају да раде на превенцији“, рекла је Ђукић Дејановић у интервјуу за данашњу „Политику“.
Према њеним речима, 1. септембар ће у образовним установама бити прожет осећањем сете, туге и достојанства за оне које смо изгубили у масовним убиствима, али и обавезе да се у име њих ради на томе да школство буде боље.
Ђукић Дејановић је истакла да статус просветних радника, као и комуникацију са њима, сматра веома важним и да се просветним радницима мора обезбедити већи ауторитет.
„Уједно, њихов материјални положај мора бити бољи. Видеће се које су реалне могућности и колико се могу повећати зараде. За сада су процене владе да то може бити 5,5 одсто повећања плата за запослене у образовању већ у септембру, а јануарска плата ће им бити увећана за 10 одсто“, рекла је министарка.
Додала је да ће се чути и глас синдиката и њихова очекивања, али узети у обзир и реална процена финансијских могућности.
„Спремна сам да станем уз просветне раднике, али треба прихватити и реалност“, нагласила је она.
Одговарајући на питање шта у школама у Србији недостаје, Ђукић Дејановић је рекла да недостају програми за знања деце о менталном и репродуктивном здрављу, сексуалном образовању, због чега се деца о томе највише информишу преко жуте штампе, од вршњака и путем друштвених мрежа.
„То није компетентна информација. Зато мислим да и то мора да буде један од наших битних задатака у наредном периоду“, казала је министарка.
Када је реч о бесплатним уџбеницима, које сада добијају ђаци у Београду, и могућностима да тако буде и у целој земљи, рекла је да Министарство просвете ради на томе да се за децу која имају посебне социјалне потребе, из буџета издвоји новац за бесплатне уџбенике.
„Наша сугестија ће бити дата локалним самоуправама да следе пример Београда, где год је то могуће“, рекла је Ђукић Дејановић.
Vesić: Za projekte opštinama 100 miliona dinara, vizija ravnomeran razvoj Srbije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђукић Дејановић: Приоритет у раду ће ми бити сузбијање насиља у школама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.