Да ли трудноћа траје девет или десет месеци?

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 15:01

Да ли трудноћа траје девет или десет месеци?

Обично се каже да трудноћа траје девет месеци, али истина је да ово стање траје мало дуже. Фото: Pixabay/Robster_91 Здрава трудноћа траје 40 недеља, а пошто у сваком месецу има 4 недеље, да ли то значи да трудноћа заправо траје 10 месеци?
Ово је питање које многе збуњује, али поента је да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ли рачунати календарске месеце или месец као јединицу од четири недеље. Пошто је скоро немогуће одредити тачан тренутак зачећа, 40 недеља трудноће се заправо рачуна од првог дана последње менструације.
На овај начин се утврђује и датум порођаја, уз могуће одступање од две недеље пре или после термина, што се и даље сматра нормалним.
Четрдесет недеља је заправо нешто дуже од девет месеци.
На пример, ако је последњи период почео 1. јануара, рок би био 8. октобар. Дакле, то је око девет месеци и недеља, или чак и дуже ако се трудноћа пренесе на термин.
Трудноћа је највероватније настала током овулације 14 дана пре последње менструације, што наравно није правило.
Зато се датум рођења само предвиђа и гинеколози увек воде рачуна да дете може да се роди у 38. и 42. недељи трудноће, али ће и даље све бити у границама нормале и дете здраво.
Ако се порођај догоди пре 38. недеље трудноће, беба је недоношчад, али ако се не жури и на свет дође у 42. недељи трудноће, преноси се.
Dva ponašanja deteta koja roditelji ne treba da ignorišu: Pokazuju da nešto nije u redu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли трудноћа траје девет или десет месеци? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.