Када и зашто је уведен пријемни испит за упис средње школе у Србији?

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jul.2023, 17:30

Када и зашто је уведен пријемни испит за упис средње школе у Србији?

Пре 150 година, у Србији је уведено полагање пријемног испита за упис у гимназију. Ова одлука је донета на захтев директора Београдске гимназије, Луке Павловића, како би се превазишле разлике у основном образовању међу ученицима. Фото: Freepik Први пријемни испити за гимназијалце >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су одржани током школске 1849/50. године у читавој Кнежевини Србији.
Директор Београдске гимназије Лукa Павловић је приметио недостатке у основном образовању ученика који су уписивали гимназију.
У свом извештају Министарству просвете од 10. децембра 1849. године, Павловић је нагласио да су многи ђаци из четвртог разреда долазили неспремни у Гимназију.
Нису били у стању да читају и пишу исправно, а рачунање им је било веома лоше. Нису могли да напишу број с десетицама хиљада или га изговоре.
Како би се избегле потешкоће у раду са оваквим ученицима, директор Павловић је предложио увођење обавезног пријемног испита за све који желе да упишу гимназију.
Тај испит би обухватао читање, изустно писање и рачунање. Министарство просвете је прихватило овај предлог и 15. децембра 1849. године успостављено је обавезно полагање пријемног испита при упису у први разред гимназије, из предмета који су прописани за основни разред, посебно рачунање, казовно писање и читање.
Увођење пријемног испита значајно је побољшало квалитет ђака. Број ученика који су били недовољно припремљени за гимназију се смањио.
У то време, Београд је имао само једну вишу школу “Лицеј“, Прву београдску гимназију од шест разреда и једну стручну школу, Пословно-трговачко училиште, а унутрашњости Србије су постојале још три полугимназије.
С обзиром на мали број наставника, у целој Кнежевини Србији је било само 32 професора, од којих је већина предавала у Београду.
Професорске плате су биле различите и зависиле су од образовања. Професори су били оцењивани на основу кондукт листа који су садржали описне оцене о њиховом раду, владању и другим способностима.
Ова иницијатива је била део напора да се обезбеди адекватно образовање за младе у Кнежевини Србији.
U KC Vojvodine prvi put rođene četvorke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Када и зашто је уведен пријемни испит за упис средње школе у Србији? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.