Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 13:48

Синдикат: "Џинси" дугује плате; Инспекција: Чули смо за СМС отказе, утврдићемо чињенице

"Џинси" у Лесковцу, који затвара фабрику, дугује радницима неуплаћене порезе и плату, каже потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић. Тврди да су радици добијали незаконите отказе путем СМС порука, док из Инспектората за рад поручују да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ће изаћи на терен и утврдити чињенице. У синдикату објашњавају да се турске компаније повлаче због пада цене радне снаге у тој земљи и упозоравају то није крај отпуштања, пошто очекују удар у ауто-индустрији.
После вести да 700 радника фабрике "Џинси" у Лесковцу остаје без посла, и најаве немачког "Грунера" да за још 60 радника смањује број запослених у фабрици у Власотинцу, поставља се питање шта је узрок тог таласа и како заштитити права радника у тој ситуацији, с обзиром на то да су ти инвеститори користили субвенције за покретање производње и запошљавање радника.


РТС је покушао да добије одговоре у два министарства – финансија и привреде, али им је требало више времена, како кажу, за комплетну информацију.
Добра вест је да су радници ЈАТ кетеринга, после незаконитог отказа, враћени на посао.
Синдикати: "Џинси" дугује радницима Зоран Михајловић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије каже да је, нажалост, чињеница да се "Џинси" у Лесковцу гаси, али да још није најјасније шта је инспекција ту утврдила.
"Једно је када иде у стечај, а друго када иде у ликвидацију. Ја мислим да се нису стекли услови да се иде у ликвидацију. Фирма би морала да иде најпре у стечајни поступак да би повериоци могли да се намире, јер по нашем информацијама они дугују за воду, за струју, дугују радницима за неуплаћене порезе и за плату", напомиње Михајловић.
Нажалост, објашњава, ако фирма иде у ликвидацију, то значи да нема никаквих обавеза и да радници не могу да се намире, чак ни из Фонда солидарности.
"Једноставно, инспекција мора да реагује и да се покрене стечајни поступак над овим субјектом. У супротном, радници ће бити сигурно оштећени", сматра Михајловић.
Када је реч о шансама за наплату из Фонда солидарности, Михајловић каже да, ако радници након оствареног стечајног поступка не буду имали могућности да се намире из тога, морају да своја потраживања у року од 45 дана пријаве Фонду, где би се покренуо поступак и где би добили накнаде. 
"Криза у Европи утиче на пад производње, али је разлог за повлачење турских фирми нешто друго" Михајловић каже да има више углова и фактора који утичу на то што се дешава, да су сигурно глобална криза и рат у Украјини утицали на пад производње, као и да је велика инфлација у целој Европи ослабила куповну моћ становништва и привређивање.
Међутим, објашњава да је то што се дешава са турском фирмом нешто сасвим друго.
"Чини ми се да је велика инфлација која се дешава сада у Турској, јефтина радна снага која је у овом тренутку јефтинија него у Србији, повукла ове три фирме, да поменемо и ‘Бетекс’ из Крагујевца, који је скоро напустио Крагујевац, а да није намирио дугове према радницима. Ово што се дешава са ‘Џинсијем’, и у Чачку имамо једну фирму која се бави прерадом тексаса исто из Турске, чини ми се да су они повучени за већим профитом решили да напусте Србију и врате своју производњу у Турску, јер је тамо цена рада негде око 200 евра", истиче Михајловић.
"Ово није ни почетак ни крај отпуштања, удар у ауто-индустрији" Што се тиче западних земаља, а посебно Немачке, страни инвеститори се углавном баве производњом ауто-делова, а фирме у Србији су највећи "компоненташи".
"Ми смо најосетљивији на удар који ће се десити, а дешава се већ у ауто-индустрији. Мислим да ово није ни почетак ни крај отпуштања у Србији", упозорава Михајловић.
"Да су синдикално организовани, не би добили незаконите отказе преко СМС-а" Михајловић наглашава значај синдикалног организовања и колективног уговора, и да се у том случају не би десило да радници немају плате, да немају повећање плате, да немају регресе, да немају отпремнине.
"Значи једноставно не би могли да добију овако незаконите отказе путем СМС. Дакле, много тога им се пружа ако сте синдикално организовани", закључује потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.