Вучић: Отворен разгвор о КиМ, пренео сам да сам уплашен због неодговорности Приштине

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jul.2023, 20:47

Вучић: Отворен разгвор о КиМ, пренео сам да сам уплашен због неодговорности Приштине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са премијерима Холандије и Луксембурга, Марком Рутеом и Гзавијеом Бетелом, да је разговор био сасвим искрен о не лаким темама и да им је пренео да је помало уплашен због ситуације на КиМ и степена неодговорности >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << који види по том питању. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr „Обећао сам им да ће Србија дати све од себе да се сачува мир и стабилност“, нагласио је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Рутеом и Бетелом у Палати “Србија“.
Истакао је да, ипак, никад у својој политичкој каријери није видео толику неодговорност по питању КиМ, као и да ће Београд о томе обавестити партнере. „Захвалио сам на инвестицијама и подршци европском путу Србије и изразио уверење да ће моћи у наредном периоду да дође до оптимистичнијих и радоснијих вести за грађане Србије“, навео је Вучић.
Председник Србије је рекао да је спољнотрговинска размена Србије и земаља Бенелукса већ прешла две милијарде евра годишње и да су њихове компаније неки од најзначајнијих инвеститора у Србији, као што је “Делез“.
Имамо још велики број инвестиора из Бенелукса који желе да уложе у Србију, истакао је Вучић.
Вучић је захвалио Рутеу и Бетелу на посети и изразио жаљење што у Београд није могао да дође и премијер Белгије Де Кро због обавеза у Бриселу.
Наши пријатељи су били сасвим искрени, навео је Вучић и додао да су разговарали о КиМ и другим регионалним питањима, где се видело колико постоји различитих погледа.
„Не само због тога што су они признали независност Косова, а ми нисмо, већ се то види и по причи о нападима на новинаре на КиМ, а нико не говори о упуцавању Срба на КиМ“, навео је Вучић и додао је да је само ове године било седам упуцавања Срба, док са друге стране нико од наводно нападнутих новинара није задобио ни лакше телесне повреде.
Вучић је додао се прећуткује и да су у просторије Срба на северу КиМ упали они који имају свега један одсто гласова.
Председник је казао да се и по томе види колико је тешка позиција Србије и колико није лако објаснити нашу позицију.
„Хоће људи да виде стабилност и боље односе, и што би морали да знају сваки детаљ“, навео је Вучић.
Каже да су разговарали и о проблемима у оквиру визног режима и визне политике и да је Србија већ урадила оно што је раније било договорено са Рутеом и Де Кроом, али да верује да можемо још много тога да урадимо и по питању владавине права, имплементације медијске стратегије, као и по питању права националних мањина и припадника друге сексуалне оријентације.
Вучић је додао да су се Руте и Бетел пре састанка са њим видели са представницима НВО у Србији и да је ту било пуно критичких речи на његов рачун и актуелне власти, на пример када је реч о поштовању права ЛГБТ популације.
Председник Србије је додао да му је замерено и што се 300 дана годишње обраћа јавности и прокоментарисао да би ваљда било боље када би се, као неки, обратио свега неколико пута путем Твитера.
Додао је да је веома задовољан због посете Рутеа и Бетела због огромног утицаја који имају у Европи и свету.
Вучић је још једном истакао да више воли када се говори отворено у лице шта се мисли у таквим приликама и да је то данас био случај на састанку.
„Обећао сам да ће Србија дати све од себе да се сачува мир и стабилност и никада нисам користио, чак ни ову прилику, да оптужујем никог из региона за било шта“, рекао је Вучић и додао да је Србија највећа и најјача у региону и да има довољно снаге да држи ствари под контролом.
Вучић је изразио наду да ће данашњи гости чешће да долазе у Србију и истакао да са Бетелом има посебно отворен однос и да га је он упознао са Зеленским.
Бетел се труди увек да повезује људе како би разговарали и решавали проблеме, додао је Вучић.
Vučević u Rimu: Odnosi VS i KFOR-a dobri, u interesu Srbije da budu još bolji

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Отворен разгвор о КиМ, пренео сам да сам уплашен због неодговорности Приштине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.