Чули сте за плацебо, а да ли знате шта је ноцебо ефекат?

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jun.2023, 12:07

Чули сте за плацебо, а да ли знате шта је ноцебо ефекат?

За плацебо ефекат сте сигурно већ чули. То је када вам лекар препише нов лек за вашу болест, али уместо лека добијете витамине. Уверени у то да сте добили прави лек, почињете да се опорављате и сигурни сте да је то последица дејства лека. Фото: Pexels/Pixabay Са друге стране, супортно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << плацебу се налази ноцебо. То је плацебо ефекат, али у обрнутом смислу. У описаном случају са витаминима, ноцебо ефекат би био када лекар каже да лек који вам је преписао има страшне нуспојаве, а ви касније почињете да примећујете симптоме тих нуспојава код себе. Слично се дешава уколико вам лекар каже ћете морати на операцију која је ризична: само знање о ризику и потенцијалним негативним последицама може негативно утицати на опоравак, захваљујући аутосугестији.
Шта све утиче на појаву ноцебо ефекта? Стручњаци ноцебо ефекат приписују психолошким и неуробиолошким узроцима. Различити фактори могу довести до појаве ноцебо ефекта, као што су, на пример, претходна искуства са здравственим системом, неповерење у стручност лекара и медицинске струке уопште. Особе које су имале негативно искуство са неком медицинском интервенцијом су склоније ноцебо ефекту, такође и анскиозне или депресивне особе.
И плацебо и ноцебо ефекат илуструју колику моћ имају наше мисли. Бројне емпиријске студије показују да ноцебо ефекат не само да постоји, већ је и изненађујуће чест. То, такође, изазива етичку дилему за лекаре и медицинске сестре: ако обавесте пацијенте о потенцијалним ризицима и нуспојавама датог лечења (као што је хемотерапија, операција, одређени лекови), пацијенти ће врло вероватно доживети те лоше резултате. Са друге стране, ако пацијентима не саопште могућност ризика, то значи да нису пружили пацијенту све информације, чак могу бити и тужени због несавесности и кршења закона о информисаном пристанку. Стога доктори ипак треба да пруже све информације, па и о потенцијалним ризицима, чак и уз могућност појаве ноцебо ефекта.
Како одолети деловању овог ефекта? Једна од тактика која се примењује јесте рад на “отвореним плацебо” третманима. То је када пацијенти знају да им лекари дају плацебо, али им се објашњава које позитивне резултате плацебо може да има, тако да пацијент има позитивна очекивања, што ће пре довести до позитивних резултата. Веровање у плацебо ефекат неће смањити тумор на мозгу или излечити сломљену кост. Он “ради” на субјективним исходима, као што је степен до ког осећате бол, мучнину или чак депресију.
Стога увек размишљајте позитивно о лековима и третманима који су вам приписани и верујте да ће надмашити ризике. На тај начин ћете повећати шансе за појаву позитивног исхода.
Od berze do galerije – Galerija Matice srpske (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Чули сте за плацебо, а да ли знате шта је ноцебо ефекат? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.