Бранко Радичевић: један од тројице највећих и најбољих српских песника из епохе романтизма

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jun.2023, 10:30

Бранко Радичевић: један од тројице највећих и најбољих српских песника из епохе романтизма

Бранко Радичевић један је од тројице највећих и најбољих српских песника из епохе романтизма, уз Јована Јовановића Змаја и Лазу Костића. Рођен је у Славонском Броду 1824. године, дан уочи светог Алексија, по коме је добио крштено име. 1830. преселио се с породицом у Земун те тамо завршио >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пет разреда најпре српске, а онда немачке основне школе. Уписао је гимназију у Сремским Карловцима, а седми и осми разред завршио је Темишвару, где се опет преселио с породицом. Фото: WikimediaCommons Након гимназије Радичевић је уписао студиј права у Бечу, али је након три године од њега одустао. Ипак, Беч је био кључно место за Радичевићев каснији књижевни рад. Тамо је био део кружока српске омладине која се заносила народним препородом и реформом језика коју је започео Радичевићев лични пријатељ Вук Стефановић Караџић.
Управо под његовим утицајем, Радичевић је своју прву збирку песама написао на народном језику. Збирка је објављена у Бечу 1847. године, а њене песме и данас се сматрају једне од најбољима које је песник створио.
Пре него је објавио своју прву збрку, Радичевић је променио своје име у Бранко. Објава песама на народном језику није била уобичајена за то време, али је потпуно била у духу тадашње романтичарске идеје.
Радичевић није био први ни једини романтичарски песник, али је био први песник који је писао на чистом народом језику и то у духу романтизма модерне Европе.  
Његове песме су биле пуне љубави, младости, ведрине и жудње за животом, те родољубља и виталности. У Бранковој првој збирци су се нашле песме „Девојка на студенцу“, „Путник на уранку“, „Туђин“, „Ајдуци“, „Враголије“, „Сретан пастир“, „Јадна драга“ и многе друге. Након што је прва књига објављена, књижевни критичари тог времена забележили су да се појавио „један готов, савршен песник“.
 
У то време, у тадашњој Хабсбуршкој монархији догађала се револуција, па је Радичевић отишао уз Беча и живео у Срему, а онда и у Београду. Због његових револуционарних ставова, био је потеран из Београда из страха да не почне да својим идејама уноси немир међу београдском омладином. Тада је Радичевић оболио од туберкулозе.
 
Иако се вратио на студиј медицине, Радичевић је почео да се интензивно бави и поезијом. Инспирисан Вуковом реформом, почео је пише епске песме, под утицајем народних песама. Објавио је 1851. године другу збирку песама, али епске песме нису била толико успешне као његове лирске песме.
Радичевић је писао и елегије, поготово након што му је породицу погодио низ смртних трагедија. Радичевић је и сам већ био озбиљно болестан, па су му се последње песме тицале његова одласка са овог света и поздрава с животом.  
Радичевић је умро 1853. године у Бечу, у 29. години живота. Постхумно му је 1862. године објављена још једна збирка песама, оних које је написао пред саму смрт. Радичевићево тело пренесео је у Стажилево, место гђе је провео дечаштво и рану младост, а за које је увек желео да му буде последње почивалиште.
Фото: WikimediaCommons У част и спомен овог великог роматичарског песника од половице прошлог века додељује се Бранкова награда, награда за најбољу дебитантску збирку песама на српском језику аутору до 30. године живота. Од 2006. године додељује се и Награда Бранко Радичевић страном песнику, за допринос савременој поезији.  
Koje su to najlepše srpske himne i rodoljubive pesme? (Drugi deo)

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Бранко Радичевић: један од тројице највећих и најбољих српских песника из епохе романтизма се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.