Како је ратни заробљеник спасао Петроварадинску тврђаву?

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jun.2023, 09:01

Како је ратни заробљеник спасао Петроварадинску тврђаву?

Да ли се икада док шетате Петроварадинском тврђавом запитате како је овај „Гибралтар на Дунаву“ опстао преко 300 година, имајући у виду да је преживео у више наврата опсаду Османског царства, оба велика рата и бомбардовање? Свака битка има своју причу и готово у сваком од ових >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << догађаја Петроварадинска тврђава је имала свог хероја. Фото: Градске инфо За време Другог светског рата тај херој био је Италијан по имену Ђилдо Песапани. Прича почиње са остацима моста Франца Јозефа чији стубови и данас вире из Дунава.
Нови Сад је 1883. године добио први стални мост, а назван је по цару који је тада владао Аутроугарском, Францу Јозефу. Мост је подигнут због железничке везе Будимпеште и Земуна, а пруга је требала да пролази кроз Нови Сад.
Због потреба железничког саобраћаја, тада је саграђен и тунел испод Тврђаве. Временом се показало да је то био не само први стални мост, већ и најдуговечнији, док није срушен у априлу 1941. године од стране Југословенске краљевске војске, да би га Немци поправили и користили до 22. октобра 1944. године када је порушен приликом бекства фашистичке окупационе мађарске и немачке војске пред партизанима.
Ипак, иако је првобитан план био да се и тунел испод Петроварадинске тврђаве детонира заједно са мостом, до тога није дошло заслугом Песапанија. На пословима преноса експлозива Немци су ангажовали италијанске ратне заробљенике, њихове некадашње савезнике. Међутим, Италијан родом из Лаура недалеко од Напуља решио је да прекрши команде и пресече каблове дела експлозива и тако спречи Немце да уруше тунел, чиме би се као директна последица урушио и део Петроварадинске тврђаве.
Он је након овог чина успео успео да побегне од нацистичких војника у Петроврадин и ту остао и после ослобођења. Касније се оженио, а у Петроварадину и данас живи његова ћерка из тог брака. Ђилдо  се са супругом и двоје деце седамдесетих година одселио назад у Италију, где је и умро у Пјаћенци у јулу 1999. године у 79. години живота.
Данас само неколицина Новосађана зан за Песапанијево херојско дело, али и за сам мост Франца Јозефа. Ипак на њихово сећање их у будућности може подсећати пешачко-бициклистичкимост који ће бити изграђен у подножју Петроварадинске тврђаве, на постојећим стубовима некадашњег моста Франца Јозефа.
Da li znate zašto Petrovaradinska tvrđava ima devet života?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како је ратни заробљеник спасао Петроварадинску тврђаву? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.