Слана бара – од мочварног подручја до ушушкане оазе (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jun.2023, 09:17

Слана бара – од мочварног подручја до ушушкане оазе (ВИДЕО)

Градска четврт Слана бара једна је од ретких новосадских четврти која и даље одолева урбаном изгледу карактеристичном за остале делове града.
Слика поређаних кућа која краси Слану бару стиче да ова градска >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << четврт добије епитет ушушканог насеља које подсећа на друга, мирнија места у околини Града. Део града Слана бара налази се поред градских четврти „Видовданско насеље“, „Мали Београд“, „Клиса“ и „Велики Рит„. Када су у питању улице које ограничавају овај део града постоји дилема. Наиме по неким наодима и писањима ова територија се проширује на северу и западу, а у другима обухвата само територију омеђену улицама Паје Радосављевића, Сентандрејски пут, Приморска улица и Темерински пут.  У већини тумачења границе четврти Слана бара превазилази наведене оквире и обухвата одређене локације које су нелогично сврстане у комшијске четврти.
Сматра се да је овај део града био насељен још пре нове ере јер су налазишта која су пронађена на овом делу, као и Клиси, потекли из бронзаног доба.  Назив Слана бара везује се за мочвару која је некада постојала на овом делу града. Данас мочвара више не постоји, а  изглед који се задржао и дан данас ова градска четврт стекла је након Првог светског рата. Становништво је мешано, чине га локалци,  људи који су избегли током рата из Босне и Херцеговине, као и Роми.
У овом делу града постоји један државни вртић „Бубамара“. Овај вртић налази се у Ченејској улици и представља највећи вртић у односу на све оне које си налазе на комшијским четвртима. Бртић „Бубамара“ може да прими децу у 15 различитих узрасних група, од јаслица до предшколског узраста.
Фото: Градске инфо Основна школа „Душан Радовић“ налази се у истоименој улици и једна је од најстаријих школа у граду. Поред матичне резиденције ове школе, у Ченејској улици, ова школа има још два издвојена одељења, у Темеринској улици и на Клисанском путу.
Оно што посебно издваја Слану бару од других, њој блиских четврти јесте то што она на својој територији има културну станицу. Културна станица Барка налази се на адреси Ченејска 54.
Фото: НС ЕПК/Јелена Ивановић Ова културна станица, поред других седам културних станица у граду, представља јединствен културни комплекс, који не само садржински, веч и формално задовољава њену намену. Као пројекат који је настао у години у којој је Нови Сад био престоница културе, намена ове станице била је да потпуно задовољи и одговори на културне захтеве, не само четврти Слана бара, Клисе и Видовданског насеља, већ и дела Града Новог Сада који обухвата и шири део центра.
Одмах поред Културне станице Барка, налази се и Месна заједница „Слана бара“.
На територији Слане баре налази се и храм за православне вернике – Српска Православна црква Вазнесења Христовог са адресом Сентандрејски пут бб.
Фото: Градске инфо Спортски део ове четврти је итекако развијен. Фудбалски клуб „Пролетер“ настао је 1951. годинеи своје утакмице донедавно је играо на стадиону „Слана бара“. Током 2022. године овај клуб спојио се са РФК Нови Сад 1921. и тренутно играју заједнички под називом ФК Нови Сад.
Оно по чему многи издвајају Слану бару, а тиче се спорта јесте Спортски комплекс „Слана бара“ који се овде налази. Овај комплекс постоји већ 16 година и у склопу њега дешавају се све битније уткамице у граду.
Комплекс располаже са главном халом која је предвиђена за играње бројних спортова, теретаном, свлачионицама и базеном. Поред спортских дешавања у овом комплексу одигравају се и бројна дешавања у Граду, попут едукација и разних манифестација. Фото: Градске инфо Током летњих дана, најпопуларнији је одлазак становника до Канала ДТД који се сматра једном од природних благодатости овог краја. Ипак, већина путника и пролазника Новог Сада Слану бару најчешће везује за аутопут који води ка Београду и Суботицу.
Некада је ово подручје било синоним за бројне фирме које се ту налазе. Данас поред фирми, постоје бројне погодности које овај крај подижу у односу на други, а то је погодност која се стекла задњих неколико година – погодност кулурног и мирног живота у граду.
Od Balzakove i Andrićeve ulice do Depresije i Dunava – Sve što niste znali o Limanu 4 (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Слана бара – од мочварног подручја до ушушкане оазе (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.