Лукашенко: Почело пребацивање нестратешког нуклеарног оружја из Русије

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Maj.2023, 18:52

Лукашенко: Почело пребацивање нестратешког нуклеарног оружја из Русије

 Председник Белорусије Александар Лукашенко саопштио је да је почело пребацивање нестратешког нуклеарног оружја из Русије на територију Белорусије. Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP „Председник Русије Владимир Путин ме је обавестио да је потписао указ о нашим акцијама >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << о распоређивању нуклеарног оружја у Белорусији. Дакле, ради се о конкретном документу. Донета је одлука која је наставак онога што је усмено речено. Требало је у Белорусији припремити и места складиштења. Све смо то урадили, зато је већ почело пребацивање нуклеарне муниције“, рекао је Лукашенко у Москви, пренела је белоруска агенција „Белта“.
Процес се одвија у оквиру споразума са Русијом о распоређивању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији.
На питање новинара да ли се нестратешко нуклеарно оружје већ налази у Белорусији, Лукашенко је одговорио да ће то разјаснити након повратка у земљу.
Почетком године Москва и Минск су се договорили да у Белорусији распореде тактичко нуклеарно оружје.
Председник Русије Владимир Путин рекао је да ће изградња складишта за поменуту врсту оружја на територији Белорусије бити завршена 1. јула, пренео је Спутњик.
Руски лидер је такође казао да Русија неће прекршити међународне обавезе и да ће урадити исто што Америка чини већ деценијама, размештајући своје тактичко нуклеарно оружје у Европи.
Како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, реакција Запада неће утицати на планове Москве.
Министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да ће Москва задржати контролу над нестратешким нуклеарним оружјем које ће бити распоређено у Белорусији.
Potpisan dokumente o skladištenju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Лукашенко: Почело пребацивање нестратешког нуклеарног оружја из Русије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.