Занимљива историја са Пецом: Човек који је требао да убије Тита

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Maj.2023, 15:35

Занимљива историја са Пецом: Човек који је требао да убије Тита

Најфанитчнији стаљинисити у Европи, југословенски комунисти, ушли су у сукоб са Стаљином и Сојветским савезом током 1948. године. Фото: Wikimedia Commons Неки извори сматрају да је исте године,Стаљин  одлучо да елиминишe свог дојучерањшег највернијег ученика, Јосипа Броза Тита. Према >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << неким тврдњама, овај посао је повере совјетском и обавештајном агенту Теодору Кастру, амбасадору Костарике у Италији и Ватикану.
Кастро је у стварио био Јосиф Григулевич (,5. мај 1913 — Москва, 2. јун 1988) совјетски оперативац НКВД-а. Имао је водећу улогу у атентату на комунисте и бољшевичке који нису били лојални. Стаљину. Тада је живео је у Риму под маском богатог костариканског исељеника под лажним идентитетом као Теодоро Б. Кастро. Григулевич је био амбасадор Републике Костарике у Италији и Југославији  од 1952–1954.године.
Кастра су обучавале професионалне убице а припрема је трајала неколико месеци. Проучаване је Титово кретања, навике и редовна места посете. Кастро је такође успоставио контакт са локалном совјетском амбасадом, која је требало да помогне у извршењу задатку. Према неким теоријама имао је три верзије напада. Према првој ,требалоје  да приликом сусрета са Титиом из скривеног механизма испали вирус куге који би инфицирао југословенског диктатора . Према другом плану требало је да га убије приликом посете Лондону са пиштољем који би био сакривен у сакоу. Трећи план је предвиђао да се Титу поклони кутија са накитом у коме би био смештен смртоносни отров. Њих двоје су се састали неколико пута, али ниједном Гргулевич није покушао да га убије.
Неочекивано за све, Стаљин је преминуо 5. марта 1953. године. То је спасило Титов живот и спречило Кастра да заврши своју мисију. Кастро је био приморан да напусти Италију и врати се у Костарику. Григулевич се тада преселио у Москву, где је радио као стручњак за историју Латинске Америке и Римокатоличке цркве. Био је члан Совјетске академије наука, главни и одговорни уредник часописа „Общественные науки и современность”, објавио је многе књиге и чланке о латиноамеричким темама до је Тито постао доживотни председник Југославије али и уједно човек чијим је одлукама утабан пут за уништење Југославије.
Петар Ђурђев, историчар
Riba iz vremena dinosaurusa i mamut iz ledenog doba – u Radničkoj ulici krije se istorija životinjskog sveta (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Занимљива историја са Пецом: Човек који је требао да убије Тита се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.