Новосадска синагога – архитектонско дело старо преко сто година

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 15:00

Новосадска синагога – архитектонско дело старо преко сто година

Новосадска синагога је место које данас познајемо по бројним концертима који се ту одигравају. Иако данас она не служи   верској сврси, ипак се значај овог објекта не умањује. Фото: Градске инфо Новосадска синагога и њена архитектура Новосадаска синагога саграђена је пре тачно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 104 године, односно 1909. године. Градила се три године, а архитекта је био Липот Баумхорн.
Фото: Градске инфо Овај мађарски архитекта, јеврејског порекла, поред ове грандиозне катедрале саградио је бројне синагоге широм Европе. У Новом Саду је остао опамћен као архитекта који је радио највише у сецесијском стилу. Синагога у Новом Саду може се ставити на листу других синагога које је Липот радио, а то су некадашња зрењанинска синагога, затим синагоге у Мађарској (Будимпешта, Сегедин, Солнок, Естергом, Печуј, Цеглед, Мако), затим у Румунији у  градовима Темишвар и Брашов, Словенији – Муршка Собота, Словачкој – Липтовски Микулаш, Тренчин и Њитра.
У Новом Саду је поред комплекса синагоге, овај архитекта урадио и Менратову палату, зграду штедионице у центру града и Палату Томин на Тргу Марије Трандафил. Новосадска синагога изграђена је налик на сегединску синагогу, која се сматра највећим ремек дело Липота Баумхорна. Синагога припада ашкенаском обреду ( ашкенази – јеврејска етничка група која је чинила 92% јеврејске популације до 1931. године) и неолошког је правца. Архитектонски се задовољава форму, с тим да је композиција пројектована у различитим стиловима.
Фото: Градске инфо На улазу у синагогу стоји натпис пророка Исаије „Ки бети, бет тефила икара л’кол хаамим“,  у преводу на српски: „Нека ова кућа буде дом молитава за све народе“. Како стоји на страници Туристичке организације Новог Сада, унутар синагоге налази се око 300 метара квадратних витража, чесма за ритуално прање руку, плоча са именима Јевреја погинулих у рату, као и арон хакодеш у самој унутрашњости цркве – свети орман који чува свитке Торе, 85 књига Мојсијевих написаних на пергаменту.
На галерији су некада уместо макете оргуља биле постављене чувене Ригер оргуље.
Комплекс уз синагогу чиниле су зграда Јеврејске школе и зграда Јеврејске општине.
Такође, ово је пета саграђена синагога у историји Новог Сада.
Фото: Градске инфо Синагога данас Синагога је била веома посећена до Другог светског рата. Већина Јевреја живела је управо у улици која је данас позната као Јеврејска улица. У њој је, на броју 11 смештена и синагога.
Данас, с обзиром да је проценат Јевреја у Новом Саду опао, а број чланова јеврејске заједнице броји испод 1000 чланова, синагога се користи и за друге сврхе.
Како је статус културно-историјске целине од великог значаја стекла 1991. године, као и то да ју је Република Србија ставила под други степен заштите, синагога је постала право место културног и уметничког дешавања.
Фото: Градске инфо Унутар ње изводе концерте неки од највећих имена класичне музике.
Такође од догађаја јеврејске заједнице и даље се у сиинагоги обављају многи од њих, попут акција обележавања јеврејских празника или служење молитве.
Ове године, тачније у априлу месецу, започета је обнова кровног покривача синагоге, а завршетак радова се планира за нешто више од три месеца.
Priča o spomeniku Sveto Trojstvo, koji je nekada krasio centralni novosadski trg

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадска синагога – архитектонско дело старо преко сто година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.