Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Maj.2023, 10:20

Даблин, Лондон, Амстердам и Париз најскупљи за куповину карата за јавни превоз

Даблин је заузео последње место међу европским престоницама по питању карата за јавни превоз, показало је најновије истраживање еколошке организације Гринпис (Greenpeace), у коме су вредновани трошкови и једноставност куповине карата у 30 европских престоница. Фото: Pixabay/paulohabreuf У >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << студији је наведено да су Даблин, Лондон, Амстердам и Париз најскупљи и најсложенији за куповину карата за јавни превоз, преноси Еурактив.
На врху листе, због бесплатног јавног превоза, налазе се Луксембург, Валета и Талин.
У рангирању су коришћена четири критеријума – једноставност система издавања карата (да ли карта покрива различите начине јавног превоза и регионе), цена и доступност дугорочних карата, попусти за социјално угрожене категорије (студенти, старији и незапослени), стопа ПДВ која се примењује.
Уз цену, за коју је утврђено да је друга највиша иза Лондона, Даблин је означен због непостојања месечне карте за јавни превоз која вреди за све начине превоза.
Главни град Француске, 27. на попису, изгубио је бодове због цене годишње карте од 925 евра. Бугарска није освојила ниједан бод на лествици земаља, док су Хрватска и Грчка освојиле само по два бода. Бугарска и Хрватска критиковане су због примене стандардне стопе ПДВ-а на карте јавног превоза, исте стопе која се примењује на луксузну робу.
Немачка је 1. маја увела карту за јавни превоз од 49 евра која важи за сав регионални јавни превоз, укључујући локалне аутобусе, трамваје и возове, а регионима ће бити препуштено решавање попуста за студенте или незапослене.
Како се наводи у студији, приступачнији јавни превоз би смањио зависност од фосилних горива и емисије стаклене баште и повећао би квалитет животне средине. Уједно, наводи се, то би помогло људима да се носе са растућим ценама енергије.
Гринпис је позвао европске владе да уведу јефтине карте за јавни пријевоз које покривају све облике масовног путовања широм Европе како би се смањиле емисије из саобраћаја.
Тврди се да ће то помоћи Европи да испуни своје климатске циљеве док истовремено јача повезаност. „Владе морају да уведу једноставне и приступачне ‘климатске карте’ за јавни превоз, како би људима смањиле рачуне и смањиле потрошњу нафте која води нашу планету ка климатској катастрофи“, рекла је активисткиња те организације Лорелај Лимусин.
Potpredsednik Kine će prisustvovati ceremoniji krunisanja kralja Čarlsa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Даблин, Лондон, Амстердам и Париз најскупљи за куповину карата за јавни превоз се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.