Пролеће је и зато обратите пажњу на ово цвеће – отровно је

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 13:35

Пролеће је и зато обратите пажњу на ово цвеће – отровно је

Пролеће је, природа се пробудила и обојила шареноликим бојама свет око нас. Иако је за неке ово најлепши период у години, има и оних којима пролеће није највеселије годишње доба, због алергије. Фото: Pixabay/KarlDarcie Осим алергије, битно је нагласити да у овом периоду цвета и доста токсичних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << биљака, за које можда нисте ни помислили да су имају ова својства. Највећи акценат је на деци, током њиховог боравка и играња у природи добро обратите пажњу јер њих привлачи шаренолико биље, које најчешће чупкају и додирују.
Како пише Градски завод за јавно здравље, немају све отровне биљке подједнак степен токсичности. Он, пре свега, зависи од врсте и интензитета активних супстанци биљке (доза чини отров). Присуство отровних материја није уједначено у целој биљци – оне су обично локализоване у одређеним деловима биљке (листу, плоду, корену), док их у осталим нема. Примера ради, дрво тисе је цело отровно, док код багрема има токсичних супстанци у целој биљци осим у цвету.
У наставку текста представићемо вам неколико отровних биљака, које би требало да избегавате.
Ђурђевак Фото: Unsplash/Jeffrey Hamilton Ова елегантна биљка краси многе баште и вртове, док најчешће расте у шумама. Сигурно сте већ видели по неки ђурђевак јер цвета од самог почетка пролећа до касне јесени. Иако има пријатан мирис, ова биљка је отровна. Уколико дођете у додир са овом биљком, обавезно оперите руке.
Нарцис Фото: Unsplash/Marina Lakotka Један од весника пролећа, чувени нарцис је такође једна од отровних биљака. Жвакање луковице нарциса може да изазове повраћање, грчеве у стомаку, а у крајњем случају конвулзије и срчане аритмије. Не препоручује се никакав контакт са овом биљком, јер чак и мирисањем можете добити главобољу и мучнину.
Фикус Фото: Unsplash/Juliya Oleinik Ова биљка није тешка за одржавање и зато краси многе домове или пословне просторе. Животни век јој може бити чак 20 година, иако спада под отровне биљке, није екстремно опасна. На фикусу је отрован лист и он најчешће изазива иритације на кожи, пецкање и свраб.
Хортензија Фото: Unsplash/Josefin Хортензија се може узгајати у отвореном и затвореном простору, најчешће их виђамо у баштама или на терасама, док је у кући ограниченог трајања. Уколико унесете овај цвет у ваш организам можете добити озбиљне стомачке тегобе.
Алое вера Фото: Pixabay/Marce Garal Древни еликсир вечности, алое вера се данас користи због лековитих својстава и широке примене у козметичкој и фармацеутској индустрији. Алоја вера код редовне оралне употребе доводи у равнотезу скоро све функције организма од уредне пробаве од здравог сна. Снабдева тело виталним састојцима (витамини, минерали, амино киселине, ензими, сапонини, полисахариди и антракинони) неопходним за нормалан рад организма. Врси детоксификацију целог организма. Међутим, није свака алое вера прикладна за конзумацију, у супротном можете добити повраћање, дрхтавицу и друге тегобе.
Каладијум Фото: Unsplash/Dawn McDonald Каладијум, познатија под називом “слонове уши” и “анђеоска крила”, је популарна кућна биљка коју ћете препознати по шареним листовима. Ово је такође отровна биљка, која може бити опасна и за људе и за животиње. Уколико дође до конзумације може зазвати тегобе са дисајним путевима, које могу довести чак до блокирања истих.
Имела Фото: Unsplash/Ruud de Peijper Наизглед обичан украс, међутим, верује се да ова биљка доноси благостање у дом у којем се налази. Док љубљење испод ње у божићно време доноси срећу. Имела цвета на самом почетку пролећа, а плодови сазревају у зиму или почетком следеће године. Међутим, имела је такође веома отровна биљка, њене бобице могу изазвати озбиље здравствене тегобе код људи, али и код животиња.
Божур Фото: Unsplash/Jaroslava Petrášová Божур је једна од најпрепознатљивијих биљака, када је у пуном цвату, изгледа посебно лепо. Што се тиче одржавања, она спада међу најзахвалније, међутим, сви делови ове биљке отровни, па је забрањено конзумирати је.
Каранфил Фото: Unsplash/ekrem osmanoglu Један од најстаријих узгајаних цветова, каранфил не захтева велики напор у неговању и одржавању. Може се држати у затвореном или отвореном простору, у зависности од врсте. Каранфил је такође отровна биљка, међутим највише може нашкодити животињама.
Филадендрон и дифенбахија Фото: Pixabay/KarlDarcie Ретко који дом нема бар једну од ове две биљке, њихово зеленило доноси неку посебну чар дому, док спадају у групу најотпорнијих собних биљака, што их чини изузетно једноставним за одржавање и неговање. Међутим, мало њих за да су ове биљке отровне, уколико дође до конзумације стабљике или листа ових биљака, јављају се проблеми са дисањем и стомачне тегобе.
Ово су само неке од биљака које већина поседује у свом дому или окружењу, битно је нагласити да свака од њих може нашкодити и животињама. Наш савет је да добро проучите које биљке држите у свом дому и како се одржавају, најбоље је да их држите подаље од животиња и деце.
Kućne biljke kojima nije potrebno mnogo svetlosti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пролеће је и зато обратите пажњу на ово цвеће – отровно је се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.