Да ли знате који познати књижевник је био декан једног новосадског факултета?

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Apr.2023, 18:01

Да ли знате који познати књижевник је био декан једног новосадског факултета?

У Новом Саду боравила су нека од најумнијих и најзначајнијих лица српске историје. Jедно велико књижевно име је оставило печат у Новом Саду, и то ни више ни мање, него кроз један факултет. Фото: Градске инфо У питању је Филозофски факултет у Новом Саду, високообразована установа >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << која се сматра, поред Пољопривреднног факултета, за први основани факултет у Новом Саду.
Велики књижевник и декан Филозофског факултета Можда нисте знали, а волите књижевна дела Хазарски речник, Предео сликан чајем, Унутрашња страна ветра или Последња љубав у Цариграду, да је писац ових дела, био декан Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.
У питању је Милорад Павић.
Овај славни српски књижевник био је декан Филозофског факултета у периоду од 1977. године до 1979. године.
Иако је диплому основних студија стекао на Филозофском факултету у Београду, и даље се његово име много више везује за Филозофски факултет у Новом Саду због и професорске и деканске дужности које је вршио.
У спомен његовој професорској и деканској дужности, а првенствено због изузетног доприноса на пољу књижевности, библиотека Филозофског факултета носи назив Милорад Павић, а спомен-плоча с именом Милорада Павића постављена је на улазу у Централну читаоницу Библиотеке Филозофског факултета у Новом Саду. Павић је био професор на Филозофском факултету у Новом Саду од 1974. године до 1990. године. Такође, као професор Историје културе југословенских народа предавао је и на Филозофском факултету у Београду.
Милорад Павић – дела и значај Милорад Павић рођен је 1929. године, а умро је 2009. године. Школовао се на Филозофском факултету у Београду, а касније и у Загребу. Током своје каријере Милорад Павић је добитник бројних награда за своја дела, а написао их је око 50, од којих се посебно истиче Хазарски речник.
Као професор и академик, Павић је превео бројна дела, посебно са руског језика.
Био је члан САНУ академије у Одељењу језика и књижевности, почасни доктор Софијског универзитета и члан Крунског савета.
Последње Павићево књижевно дело издато је 2009. године.
Ko je bio slavni Novosađanin Živojin Ćulum?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате који познати књижевник је био декан једног новосадског факултета? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.