Момировић: Србија прави велике успехе у трговинској размени са Кином

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Apr.2023, 14:47

Момировић: Србија прави велике успехе у трговинској размени са Кином

Споразум о слободној трговини, о којем Србија преговара са Народном Републиком Кином, додатно цхе побољшати трговинску размену између две земље и ојачати српску економију, рекао Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, у оквиру посете кинеским градовима Нингбо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и Хангџо. Фото: Танјуг/МУСТ/Ђорђе Крстић Момировић је навео да су направљени велики успеси у трговинској размени за Кином и објаснио да је 2012. године српски извоз у Кину износио шест милиона долара, 2014. године 14 милиона долара, док је 2022. тај број скочио на милијарду и 300 милиона долара.
После састанака са градоначелником Нингбоа Танг Феифаном, рекао је да се преко луке овог града увози 95 одсто производа из Србије и да је имао састанак са трговцима који увозе производе из наше земље. „Информисали смо трговце о споразуму о слободној трговини о којем преговарамо са Кинезима. Видели смо како можемо да им дамо додатну подршку да још више увозе нашу робу“, изјавио је Момировић.
Ресорни министар је навео да је био у посети индустријском парку „Футуре Парк“ у власништву фирме С С С С и да ће са овом фирмом у Београду градити технолошки парк „Михајло Пупин“.
„Искористили смо прилику да посетимо један индустријски парк. Такав идентичан парк желимо да изградимо у Београду, тачније преко Дунава, у близини Борче“, рекао је Момировић.
Он је навео да је Србија заинтересована да доведе нове, софистицираније кинеске инвестиције у фармацеуцкој индустрији, ИТ индустрији и додао да су то нове шансе за Србију које могу да донесу веће зараде нашим грађанима.
Момировић је посетио у Хангџоу централу компаније „Алибаба“, како би их информисао о заинтересованости Србије за заједничко пословање. „Наравно да ‘Алибаба’ пролази кроз велике унутрашње трансфомације, али проћи ће и то. Рекао сам им да их Србија чека, да је Србија земља која је лансирала једну велику иницијативу Отворени Балкан, да ако желе да се шире на Балкану морају да дођу у Србију“, рекао је Момировић.
Ресорни министар очекује да ће наредних година извоз у Кину достићи две милијарде евра и додао да Србија прави велике резултате са Народном Републиком Кином.
Premijerka Srbije sutra na sastanku s kongresmenom SAD Svolvelom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Момировић: Србија прави велике успехе у трговинској размени са Кином се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.