Фасцинантне чињенице о људском телу: Пола снаге руке је у малом прсту?

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Apr.2023, 13:00

Фасцинантне чињенице о људском телу: Пола снаге руке је у малом прсту?

Или да зној заправо нема мирис? Многе ствари сигурно не знате о свом телу. Фото: Pеxels/Tima miroshnichenko Људско тело је феномен које има више од 50 милијарди ћелија. Најбољи пример је срце, које куца око 100.000 пута дневно и испумпа око пет литара крви у једној минути. И док можда знате хрпу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << фора трикова за тело у рукаву – било да можете окренути капке наопако према ван или сте свладали умеће колутања језиком – постоји још много чудних чињеница о људском телу које ће вас сигурно задивити.
Имаћемо потпуно нови костур за 10 година: Ћелије вашег коштаног система непрестано се регенеришу и, у просеку, кости које сада имате потпуно ће се регенерисати за отприлике једну деценију. Међутим, то се почиње успоравати како старите јер регенерација траје дуже, због чега кости природно постају тање.
Ујутро смо виши за 1 центиметар: Можда се чини чудним или невероватним, али када се ујутро пробудите, заправо сте мрвицу виши него што сте били кад сте увече отишли у кревет. То је због притиска на зглобове током дана. Док обављате своје активности, овај притисак узрокује сабијање хрскавице у вашој кичми – само мрвицу, али довољно да све гурне надоле. Док се опуштате у сну, смањује се притисак на дискове кичме, омогућујући вам да се вратите у пуну висину.
Наш зној заправо нема мирис: Ако мислите да зној смрди, не мислите добро. Зној сам по себи не смрди. То је интеракција с бактеријама на нашој кожи која узрокује телесни мирис. Не брините, то је сасвим нормално. Те бактерије се јављају природно и једноставно успевају у „најзнојнијим“ деловима нашег тела.
Желудац крчи јер је пун врућег ваздуха: Јесте ли се икада запитали зашто доживљавате те крчеће звукове када сте гладни? Све се враћа у пробавни систем. Тачније, црева. Она пролазе кроз низ контракција како би помогла да се храна и течност помере док једемо.
Током живота произведемо довољно слине да напунимо два базена: Просечан човек произведе преко 20.000 литара слине током свог живота. То је довољно да се на крају попуне два базена пуна слине.
У стопалима се налази четвртина костију: Људска стопала садрже 52 кости (26 у сваком стопалу). То је скоро четвртина свих костију у нашем телу. Свако стопало такође садржи 33 зглоба и више од 100 мишића, тетива и лигамената.
Као и гуштери, и ми мењамо кожу: У реду, није тако интензивно као кад се догоди гуштеру или змији, али је једнако језиво. Према Америчком хемијском друштву, људи губе цели спољни слој коже сваке два до четири недеље. То је око 500 милиона ћелија коже дневно!
У прстима нема мишића: Наши прсти раде безброј важних ствари током дана, од писања до отварања врата. Али немојте приписивати те подвиге снаге својим прстима. Сваки покрет који се догоди у нашим прстима догађа се због тетива и костију, уз велику помоћ мишића на длановима и на дну сваког прста.
Пола снаге руке је у малом прсту: Мали прст изгледа скромно, али је кључан за снагу наше руке, помаже палцу да стегне и даје више снаге прстењаку, средњем прсту и кажипрсту.
Мишић у стражњици је највећи мишић: Иако постоји дебата о томе који од мишића је најјачи, глутеус максимус је у ствари највећи, према Конгресној библиотеци. Ови мишићи помажу да наше тело буде усправно, да померамо кукове и бутине и раде против гравитације када ходамо узбрдо или уз степенице.
Коса зна када спавамо: Коса прати наше обрасце спавања. Године 2010. истраживачи са Универзитета Јамагучи открили су да фоликули длаке богати ћелијама садрже РНК из „гена сата“ који изражавају циклус спавања и буђења сваке особе. Ако касно устанемо или рано легнемо, наша коса ће то показати.
Наша коса помаже животној средини: Прљава коса може бити добра за атмосферу, према студији из 2008. објављеној у „Атмоспхериц Енвиронмент“ јер коса упија озон који загађује ваздух. Откривено је да уље власишта даје велики допринос томе, па ако желите да допринесете квалитету локалног ваздуха, прескочите прање косе.
Велике очи узрокују кратковидост: Неки можда сматрају велике очи лепима, али то може узроковати кратковидост. Познато и као миопија, ово стање узрокује да удаљени објекти изгледају мутно због светлости која не допире до мрежњаче. Ако очна јабучица расте предугачко, светлост се фокусира прерано пре него што удари у мрежњачу, па када удари у ретину, слика је мутна.
Кијање може путовати и до шест метара: Можда мислите да сте сигурни када неко са другог краја аутобуса кине, али можете бити изложени, а да тога нисте ни свесни. Једна видео-студија коју су спровели истраживачи са МIT-а открила је да кијање путује много даље него што се раније веровало, чак до шест метара.
Чуло укуса отупљује како старимо: Баш као што слух и вид имају тенденцију да се исцрпе како године пролазе, наше чуло укуса чини исто. Како старимо, рецептори укуса спорије се опорављају након повреде или ако узимамо одређене лекове. И лоше вести за даме: жене доживљавају смањење осетљивости укуса почевши од 50. година, док мушкарци то не доживљавају до 60. године.
Имамо јединствен отисак језика: Као што је наш отисак прста јединствен, тако је уникатан и отисак нашег језика, према студији из 2016. коју је спровео Thai Moogambigai Dental College. Биометријска скенирања могу се обавити како би се упоредили појединачни облик (дуг или кратак, широк или узак) и текстура (избочине, боре и трагови), са специфичним детаљима које прати и мапира „уређај за прикупљање слике језика“.
Људи имају више од пет чула: Поред чула вида, мириса, додира, укуса и слуха, људи такође имају осећај за простор и осећај за бол. Ту су и осећај за равнотежу , осећај за температуру у телу или око тела , осећај за време и више, зависно од тога кога питате.
Kako da ostanete aktivni i motivisani za trening kod kuće

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фасцинантне чињенице о људском телу: Пола снаге руке је у малом прсту? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.