Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 20:10

Право дипломатско понижење! Урсула фон дер Лајен добила статус какав заслужује

Фон дер Лајен је јасно стављено до знања да Кина неће чинити уступке када је реч о Тајвану. Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong) Шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен је пресела посета Кини.
Након завршене посете, званични Пекинг је Урсулу фон дер Лајен послао да се врати у Европу као >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << регуларан путник на аеродрому, без ВИП или било каквог посебног третмана.
Француски политичар Флоријан Филипо истакао је како су кинеске власти игнорисале шефицу Европске комисије приликом посете овој земљи.
Она је била у пратњи француског председника Емануела Макрона приликом његове посете Кини, а бивши посланик у Европском парламенту и лидер покрета Патриоте истакао је да је она била прилично бесна због пријема и третмана који је имала.
– Бедан пријем, потпуно занемаривање, чак је морала да напусти земљу редовним летом! Била је бесна! Дивно! – написао је он на Твитеру.
Раније је европско издање Политика пренело да је Фон дер Лајен током посете Кини дочекана хладно, док је Макрон примљен са пуним почастима.
Како су навели, шефицу Европске комисије дочекао је министар за животну средину Кине, што не одговара рангу Фон дер Лајен. Приликом састанка са председником Кине Си Ђинпингом, Фон дер Лајен је јасно стављено до знања да Кина неће чинити уступке када је реч о Тајвану.
Foto: Ludovic Marin/Pool Photo via AP Уз дочек и састанак, у Политику је истакнуто и то да се француски председник Емануел Макрон много чешће састајао са кинеским лидером Си Ђинпингом, него што је то чинио са Фон дер Лајен, и то у овом периоду када су односи Кине и САД-а прилично затегнути.
Урсула фон дер Лајен одржала је говор у Центру за европску политику уочи посете Кини који је кинески амбасадор у ЕУ Фу Цонг у најмању руку исмејао, рекавши да онај ко је писао њен говор заправо не разуме Кину и њене ставове.
Подсетимо, тензије у односима између САД и њених савезника из ЕУ и Пекинга постале су израженије након посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану почетком августа 2022. године.
Убрзо након доласка Пелоси, кинеска војска је почела ваздушне и поморске војне вежбе у близини Тајвана и пробна лансирања конвенционалних пројектила у мору источно од тог острва.
Kineska vojska “spremna za borbu“ nakon završetka vojnih vežbi oko Tajvana

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Право дипломатско понижење! Урсула фон дер Лајен добила статус какав заслужује се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.