Најзанимљивији музеји у Србији: Музеј пива у Зрењанину

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Apr.2023, 12:17

Најзанимљивији музеји у Србији: Музеј пива у Зрењанину

Музеј пива, поред оног у Челареву налази се и у Зрењанину. Овај занимљиви музеј сведочи о историји и традицији прављења пива која је у овом граду живела од 1745. године. Фото: Wikipedia/Unknown author Музеј пива у Зрењанину постоји од 2017. године. Овај музеј настао је иницијативом грађана да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << би се касније наставио као пројекат у оквиру Туристичке организације града Зрењанина. Данас ова музејска ризница представља пуно више од туристичке атракције, поготово за грађане Зрењанина који се сећају старе зрењанинске пиваре.
Традиција прављења пива у Зрењанину Пивара у Зрењанину постајала је од прве половине 18. века. Настала је захваљујући Немцу Себастијану Kрајцајзену. Ипак, баш као што причу прича музеј у Челареву, тако и овај музеј говори, не толико о њеном оснивачу, колико о чувеном велепоседнику Лазару Дунђерском. Лазар Дунђерски је прво купио 1891. године пивару у Зрењанину, а затим годину дана касније основао своју пивару у Челареву.
За време дана када је Лазар Дунђерски преузео пивницу у Зрењанину, почео је и процват „зрењанинске радионице“. Наиме, велепоседник Дунђерски је реконструисао само фабрику пива и изградио нове просторије, по угледу на оне које су се налазиле у Чешкој и Немачкој.
Модернизација пиваре у Зрењанину и производња пива по најновијим европским стадардима учинили су зрењанинско пиво веома популарним. Пиво је посебно било продавано до Првог светског рата, а приликом рата смањила се и његова потражња. 
Лазар Дунђерски није дочекао да види развој ситуације након завршетка Првог светског рата јер је умро 1917. године, а те исте године управљање над обе пиваре, укључујући и ону у Челареву преузео је његов син Геоден Дунђерски.
Фото: Wikipedia/Ванилица Политика унапређења пива породице Дунђерски наставила се и током владавине Геодена.
Зрењанинско пиво које се тада производило било је налик најбољим пивима у Европи захваљујући улагањима и у најновије трендове у производњи.
Сведочанства из садашњег Музеја пива у Зрењанину, који се налази на месту некадашње фабрике пива, говоре да је Зрењанинско пиво у периоду док је било у власти Дунђерских, паковано у стаклену амбалажу која је постојала и у већој запремини наспрам данашњег паковања пива које је за већу запремину пива намењено искључиво за пластичну амбалажу.
Фото:Wikipedia/Ванилица Приватизација фабрике пива и њен стечај У току 1937. године на место управника обе пиваре долази Душан Дунђерски, син Геодана Дунђерског. Његово управљање трајаће врло кратко, само седам година, јер већ након Другог светског рата и доласком комуниста на власт, Зрењанинска пивара постаје део националног капитала односно постаје пивара у власништву друштва и државе.
У државном власништву пивара је била све до 2003. године када је приватизована, као и већина тадашњих државних предузећа.
Производња зрењанинског пива у фабрици у Зрењанину трајала је све до 2007. године када је Зрењанинска пивара на тугу многих, а посебно житеља овог града отишла у стечај. 
Музеј пива Музеј пива у Зрењанину настао је на месту некадашње Зрењанинске пиваре – обновом једног њеног дела. Инцијатива да се бар један део овог велелпног комплекса, у коме је била смештена пивара обнови и служи на памћење не само овом крају, већ и свим другима.
Тако је Музеј пива у Зрењанину иницијативом Удружења грађана „Урбани форум”, а потом и Туристичком организацојом града Зрењанина. Са улагањима Града поводом отварања Музеја пива почело се 2016. године, а већ следеће године је овај Музеј и отворен.
Музеј је данас смештен у делу, у коме се раније током рада пиваре, налазила вариона – кухиња пива, а вариона је подигнута 1958 године. Сматра се да је овај комплекс не само што је некада представљао најбитнији погон у производњи, он је и естетски један од специфичних делова пиваре.
Наиме када је грађен овај комплекс, стакло које покрива већи део фасаде, увезенo је из Италије, а цео ентеријер је био обложен брачким каменом у девет боја. Фото: Wikipedia/Ванилица Од механизама за производњу пива, машине су набављене из Немачке, а данас су у Музеју доступни бројни експонати.
Фото: Wikipedia/Ванилица У Музеју се поред флаша Зрењанинског пива у различитим временима и машина за производњу пива, налазе и фотографије, одела радника, аутентична бурад са натписом Дунђерски, дестилатор алкохола из 19. века, различита документација и списи о прављењу пива, кригле, признања и награде и још много другога.
Занимљиво је да обилазак овог Музеја много више од пуког посматрања. Сви стари објекти у оквиру Музеја пива су под заштитом Завода за заштиту споменика културе из Зрењанина, док су све машине и опрема у Музеју пива, у дворишту Пиваре и у Пивници под заштитом Музеја науке и технике из Београда, пише на сајту „visitzrenjanin.com“.
Турстичка организација града Зрењанина истиче индустријски значај ове фабрике, њеног комплекса и изгледа, са свим што се ту налази. Ова стара фабрика представља бисер града.
С друге стране, Зрењанин, баш као и многи други европски и српски градови, своје фабрике претвара у културна добра, која у случају зрењанинске пиваре имају и шта да презентују.
Заостваштина некадашње зрењанинске пиваре веома је очувана и заједно са старом зрењанинском манифестацијом Дани пива представља једне од главних атракција овог града.
Не препустите посетити овај веома драгоцени и занимљиви Музеј, сваки радни дан од 8.00 до 14.00 часова у улици Војводе Петра Бојовића.
Улаз у Музеј пива је бесплатан. 
Najzanimljiviji muzeji u Srbiji: Železnički muzej

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најзанимљивији музеји у Србији: Музеј пива у Зрењанину се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.