Митрополит Кијево-печерске лавре: Осумњичен сам за сарадњу са Русијом

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Apr.2023, 09:32

Митрополит Кијево-печерске лавре: Осумњичен сам за сарадњу са Русијом

Старешина Кијево-печерске лавре, митрополит Павел изјавио је да му је данас уручен документ у којем га украјинске власти сумњиче за „сарадњу са Русијом“ и за „распиривање међурелигијске мржње“. Фото: Градске инфо „Данас у 7:30 уручен ми је документ у којем је наведено за шта >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ме сумњиче… Сада ће извршити претрес“, рекао је Павел, преноси РИА Новости.
Како су очевици рекли за ту агенцију, припадници службе безбедности Украјине су већ почели претрес.
„Кажу и да сам проклињао председника (Украјине Володимира Зеленског)“, рекао је Павел, истичући да је реч о цитирању редова из Јеванђеља.
Сукоб око Кијево-печерске лавре почео је 29. марта, обавештењем о раскиду уговора о закупу на неодређено време, које је Министарство културе Украјине послало Украјинској православној цркви.
Монасима је наређено да напусте манастир 29. марта. Истовремено, министар културе Олександар Ткаченко им је понудио да остану, али под условом да пређу у Православну Цркву Украјине, која не признаје јурисдикцију Московске патријаршије.
Ткаченко је такође рекао да је суд дозволио раскид уговора о закупу објеката Лавре.
Митрополит Павел је нагласио да око Лавре не може бити компромиса. Према његовим речима, раскид уговора о закупу зграда Лавре није могућ једнострано, потребна је одлука суда, пошто је манастир оспорио раскид уговора на суду.
Комисија Министарства културе требало је да почне пријем објеката Лавре 30. марта, али верници два дана заредом нису дозволили њеним представницима да уђу на територију манастира.
УПЦ је саопштила да комисија нема овлашћења да почне да ради, пошто нема одлуке суда.
Medvedev: Rusija će odgovoriti na raspoređivanje mirovnih trupa u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Митрополит Кијево-печерске лавре: Осумњичен сам за сарадњу са Русијом се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.