Краљ Чарлс одао пошту жртвама савезничког бомбардовања у Хамбургу

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Mar.2023, 17:03

Краљ Чарлс одао пошту жртвама савезничког бомбардовања у Хамбургу

Британски краљ Чарлс Трећи положио је данас венац на споменик жртвама савезничког бомбардовања у Другом светском рату, током посете цркви Светог Николе у Хамбургу на северу Немачке, која је тешко оштећена у овим ваздушним нападима. Фото: Танјуг/Christian Charisius/dpa via AP Краљ Чарлс је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << посетио Хамбург на крају тродневне турнеје по Немачкој, његовог првог путовања ван земље од када је прошле године наследио британски трон, које има циљ да јача билатералне и европске односе, наводи Ројтерс.
До његове посете долази мало пре 80. годишњице савезничког бомбардовања овог немачког лучког града у јулу 1943. године, познатог као „Операција Гомора“ у којој је убијено око 40.000 људи и током осам дана и седам ноћи уз дејство више од 3.000 бомбардера уништено више стотина хиљада зграда.
Као одговор на нацистичке ваздушне нападе на цивилне циљеве у Пољској и касније Лондону, савезници су бацили око 1,9 милиона тона бомби на Немачку у покушају да избаце из строја немачку индустрију. У тим нападима савезника убијено је око 500.000 људи.
Раније је британски краљ такође одао пошту пред спомеником Киндертранспорту, спасилачкој мисији која је омогућила да око 10.000 јеврејске деце побегне из Немачке и окупиране Аустрије, Чехословачке и Пољске, углавном у Велику Британију.
„Учење лекција из прошлости је наша света одговорност, али оно се може у потпуности испунити само кроз посвећеност нашој заједничкој будућности“, рекао је Чарлс у обраћању на немачком и енглеском језику у доњем дому парламента Бундестага.
Касније током дана британски краљ информисаће се о примени зелених технологија у Хамбургу и састати са представницима неких од компанија у тој области.
Своју посету Чарлс ће завршити излетом на броду и опроштајним пријемом уз музичке наступе, укључујући бенд који свира обраде Битлса.
Bajden: Nemam komentar na optužnicu protiv Trampa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Краљ Чарлс одао пошту жртвама савезничког бомбардовања у Хамбургу се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.