Кина се извинила Костарики због инцидента са балоном

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Feb.2023, 14:40

Кина се извинила Костарики због инцидента са балоном

Министарство спољних послова Костарике саопштило је данас да је Пекинг признао да је један од кинеских балона летео изнад Костарике као и да се кинеска амбасада у Сан Хозеу извинила за овај инцидент. Фото: Танјуг/AP Photo/Andy Wong Амбасада је, наводи се, „инсистирала на томе да је балон >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << коришћен у научне сврхе, пре свега за праћење временских прилика“, као и да је балон скренуо са своје предвиђене путање, преноси Ројтерс.
Директорат цивилног ваздухопловства Костарике је 5. фебруара саопштио да су локални званичници добили информацију о балону који је летео изнад земље 2. фебруара.
Портпаролка Министарства иностраних послова Кине је на јучерашњој конференцији у Пекингу изјавила да је балон, који је примећен изнад Латинске Америке, коришћен у цивилне сврхе. Кинески балон, који је пре неколико дана летео изнад Северне Америке, изазвао је трзавице између Вашингтона и Пекинга.
Амерички борбени авион Ф-22 Рептор је 4. фебруара у 19.39 по средњеевропском времену оборио кинески балон, а Вашингтон сумња да је реч о шпијунском балону Пекинга.
Са друге стране Кина тврди да је реч о метеролошком балону и критиковала је САД због његовог обарања, назвавши тај потез „очигледно претераном реакцијом која озбиљно нарушава дух међународног права“.
Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 5.000

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кина се извинила Костарики због инцидента са балоном се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.