Почетна > Свет
Свет

Кина се извинила Костарики због инцидента са балоном

Министарство спољних послова Костарике саопштило је данас да је Пекинг признао да је један од кинеских балона летео изнад Костарике као и да се кинеска амбасада у Сан Хозеу извинила за овај инцидент.
Фото: Танјуг/AP Photo/Andy Wong

Амбасада је, наводи се, „инсистирала на томе да је балон коришћен у научне сврхе, пре свега за праћење временских прилика“, као и да је балон скренуо са своје предвиђене путање, преноси Ројтерс.

Директорат цивилног ваздухопловства Костарике је 5. фебруара саопштио да су локални званичници добили информацију о балону који је летео изнад земље 2. фебруара.

Портпаролка Министарства иностраних послова Кине је на јучерашњој конференцији у Пекингу изјавила да је балон, који је примећен изнад Латинске Америке, коришћен у цивилне сврхе.

Кинески балон, који је пре неколико дана летео изнад Северне Америке, изазвао је трзавице између Вашингтона и Пекинга.

Амерички борбени авион Ф-22 Рептор је 4. фебруара у 19.39 по средњеевропском времену оборио кинески балон, а Вашингтон сумња да је реч о шпијунском балону Пекинга.

Са друге стране Кина тврди да је реч о метеролошком балону и критиковала је САД због његовог обарања, назвавши тај потез „очигледно претераном реакцијом која озбиљно нарушава дух међународног права“.

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 5.000

Преузмите андроид апликацију.