Новосадске занатлије: Ковач Немања (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Dec.2022, 13:00

Новосадске занатлије: Ковач Немања (ФОТО/ВИДЕО)

Ковачки занат је некада био један од најцењенијих заната. Без њега је живот на селу био готово незамислив. Данас је ситуација много другачија и заиста је мало ковачких радионица у Србији, али поједини ковачи, који су остали верни овом занату имају пуне руке посла, што је доказ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да овај занат није заборављен и да је итекако потребан.
Немања Апатовић је ковач из Сремских Карловаца којег је овај занат заинтересовао већ током детињства.
Немања је заправо мачар, јер поред ковања различите врсте метала, зна да ради и са кожом и дрветом, што је саставни део мачева и осталог средњовековног оружја.
Немања је самоук у овом занату и истиче да је прво морао много тога да научи кроз разне књиге и истраживања, пре него што се усудио упустити у само ковање. Данас и он има своје шегрте у овом послу, који ће једног дана, верујемо, израсти у искусне коваче попут њега.
Фото: Градске инфо Он ради по истом принципу као и средњовековни ковачи који су својим производима опремали читава села.
Иако данас постоје машине које су убрзале производњу и замениле занатлије, Немања истиче да се такви производи не могу поредити са ручним радом.
Уколико желите да добијете мачеве и оружје, попут оних које су користили витезови у средњем веку, морате посетити ковача и његову радионицу, а његов чекић мора да обликује ужарени метал извађен из пламена.
Неке ствари технологија не може да замени, ковачки занат је једна од њих. Фото: Градске инфо Немања истиче да је за ковачке послове потребан здрав и снажан човек у доброј физичкој кондицији. Ковач мора имати способност добре процене просторних односа, сјајну координацију покрета и посебно важно, емоционалну стабилност и јасан став према послу.
За Немању израда мачева и осталих производа за своје клијенте представља уживање, иако неретко имају захтеве инспирисане Холивудом.
Фото: Градске инфо Тако је стварао и Арагорнов, Конанов и Вичеров мач за своје клијенте, а опремао је и модерне витезове, који данас на фестивалима и такмичењима реплицирају средњовековне борбе.
Немања је такође основао удружење „Вукови“ из Сремских Карловаца који учествују у оваквим манифестацијама. Док зрелији чланови под аутентичном опремом и искованим оружијем усавршавају древне витешке вештине, најмлађи прве кораке праве са сунђерастим мачевима и штитовима, који уводе у средњовековно доба.
Фото: Градске инфо Екипа портала „Градске инфо“ је посетила Немањину радионицу, а он је са нама поделио процес ковања метала и открио разне тајне овог заната. На који начин су се некада ковали мачеви за борбу и да ли исти процес важи и данас, као и још много занимљивости из ковачког посла можете сазнати у нашем видео прилогу.
Novosadske zanatlije – Berber Sava (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадске занатлије: Ковач Немања (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.