Ђурђевдан

Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ђурђевдан

/вести онлине/ Није баш у складу са српском традицијом, али сва је прилика да би коначни обрачун за бољу Србију морао да се догоди на велики православни светац Ђурђевдан, када се дружи, слави, једе и пије, али не решавају важни државни послови. Политичка стратегија актуелне власти, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << која се исцрпљује у оваквој врсти маркетинга, намерно је изабрала 6. мај да наговести дан избора, не би ли се тиме отупела оштрица најнезадовољнијих и пацификовало нерасположење Срба.


Симболика Ђурђевдана као хајдучког састанка у свему овоме има посебно место, иако одавно у Србији нема ни хајдука, ни правих харамбаша, а изгледа ни елементарне енергије да се свргне свака врста узурпатора националне слободе. Отуда и питање које све чешће постављамо у сусрет Ђурђевдану: може ли се изборима поправити овако разорена Србија?

Нико паметан у овом тренутку не може да буде против заокруживања оловком, као легитимног средства да неефикасну и паразитску власт смени. Али, степен свеколико агоније у којој се налази национално, државно и друштвено биће Србије, на једној, и одсуство било какве народне енергије да то мења, на другој страни, озбиљно доводи под сумњу да се актуелни јад и чемер који живимо већ више од једне деценије, а после петооктобарског преврата, може тако једноставно променити.

Нарасли степен корупције у Србији заоштрава оно што неки светски теоретичари називају обновом класних сукоба. Ако се код нас од 18.000 функционера на мети Агенције против корупције нађе само њих 560, а од 18 критичних случајева само у два се поднесу кривичне пријаве, због којих се директорки ове институције невиђено прети, онда је јасно ко нас и како води ка нечему што "нема алтернативе".

Када се овом дода цифра од 400.000 нових незапослених, који иду на душу власти, са незапосленошћу већом од 20 одсто, онда теза о заоштравању класне борбе у Србији постаје разумљивија. Тим пре што у државним ресорима већ годинама седе странци, а на њиховим платним списковима налази се добар део активиста невладиних организација, по правилу антисрпски настројених, па оцена о издаји земље у светлу таквих чињеница не изгледа претерано.

Територијална угроженост не исцрпљује се само примером Космета, јер лагано увођење државности у Војводину, патерналистички однос Турске према Рашкој области, као и најновије смењивање Карађорђа албанским Скендерем бегом у Прешевској долини, као новом потенцијалном жаришту, говори да се под фирмом борбе против национализма лагано спроводи програм затирања свега српског.
Опсирније

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.