Струји прети колапс

Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Струји прети колапс

/дневник.рс/ У Србији су неопходне ефикасније мере за смањење потрошње струје, али то не значи да ће бити редукција и рестрикција струје – изјавио је помоћник генералног директора Електропривреде Србије Зоран Манасијевић после састанка Радне групе за сигурно снабдевање енергентима. >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << – Производне могућности ЕПС-а се смањују због залеђености и ниских водотокова потребних за рад хидроелектрана и због смањења залиха угља, због чега је потребно смањити потрошњу струје у Србији на око 130 милиона киловат-сати дневно. Могуће је да се донесе одлука којом би се дефинисале групе потрошача који би морали мање да троше, али не никако да се иде на редукције и рестрикције. ЕПС за сада успева да увезе додатне количине струје које су нам потребне, али је проблем да се струја набави јер је читав регион у кризи и чак и традиционални извозници сада увозе електричну енергију.


Увоз струје се ради на дневном нивоу, данас отварамо понуде за следећу седмицу и очекујемо да се увоз настави у овим количинама дог је то потребно, истакао је он, и додао да се највише струје увози из Бугарске јер у тој земљи ради нуклеарка.
Он је поновио да досадашње мере за смањење потрошње струје нису уродиле плодом јер потрошња константно расте, а било би пожељно да се смањи, посебно производња у акумулационим хидроелектранама, које су ових дана интезивно радиле.
С друге стране, Републички штаб за ванредне ситуације ће наредити да се у Србији смањи јавна расвета и светла у излозима да би се штедела струја и спречио колапс енергетског система, најавио је јуче председник тог штаба, заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.
Он је рекао новинарима да ће та одлука бити обавезујућа за све на подручју Србије, истаквши да „штедња струје није само добровољна, већ је у овом тренутку обавезна”.
Дачић је упозорио на то да се мора очувати стабилно функционисање електроенергетског система.
– Издаћемо наредбу да се смање јавна расвета и светла у излозима зато што много ризикујемо да дође до распада енергетског система, што ће изазвати невиђени колапс – рекао је он.
Предузеће „Електровојводина” такође је апеловало на потрошаче да рационално троше струју јер је систем под великим оптерећењем због изузетно ниских температура.
„Свака сијалица која је беспотребно укључена је потрошач који оптерећује систем. Ако би сваки од око 900.000 купаца ’Електровојводине’ у свом домаћинству искључио макар једно светло, систем би функционисао сигурније”, наводи се у саопштењу.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.