После Немачке и Словенци планирају национализацију

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Okt.2022, 10:46

После Немачке и Словенци планирају национализацију

Након што је Немачка недавно национализовала највећег немачког увозника гаса Унипер, нешто слично се очекује и у Словенији. У државној каси већ има припремљених 750 милиона евра за докапитализацију енергетике.
„Сасвим је могуће да ћете ускоро, у следећих месец дана, чути >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да ће и Словенија национализовати неко предузеће, не зато што ми то желимо, него зато што то од нас захтева ситуација. Нећемо ни социјализам ни комунизам, јер ни Немцима се не свиђају, али ћемо ићи у решавање енергетске ситуације“, рекао је у Скупштини Словеније премијер Роберт Голоб, извештава РТВ Словеније.
У тржишној економији национализација не долази у обзир, критични су према тој мери у Господарској зборници Словеније (ГЗС). Према генералном директору Алешу Цантаруттију, оваква екстремна мера примерена је само под следећим условима:
„Реч је о привременој национализацији за време када је пред нама велика криза, када је потребно осигурати одговарајуће ресурсе за ову системску компанију да преживи. То бисмо разумели, наравно уз јасан план и такође обећање како ће се земља повући из потенцијално национализираног друштва“, казао је он.
Подржављење Геоплина највероватније би требало да буде повезано с његовом власничком структуром, сматра економиста Анже Бургер. Уз 25 посто државног удела, већински власник Геоплина од 73 одсто је Петрол.
Овде се више ради о спашавању Петрола, да се на неки начин ограничи штета само за Геоплин, када држава преузме Геоплин, да се проблеми с ликвидношћу не пренесу и на Петрол.
Сличне мере планирају се или су већ усвојене у Немачкој и Француској. Немачка је тако национализовала Унипер, а најавила је и национализацију ВНГ-а и Securing Energy for Europe. Француска би требала да национализује енергетског дива ЕДФ.
Da li se isplati praviti zimnicu?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак После Немачке и Словенци планирају национализацију се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.