Маскенбал у петак у центру везан је за православну веру, ево о чему се ради

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Mar.2024, 18:01

Маскенбал у петак у центру везан је за православну веру, ево о чему се ради

У Новом Саду се ближи један од највеселијих догађаја у години – велика машкарада која ће се одржати у петак! Али шта су заправо покладе? Фото: Градске инфо Покладе су део традиционалних карневалских манифестација, иако је њихова суштина и значење много дубље. У свету, ове манифестације >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су познате по својим шареним костимима, маскама и карневалским поворкама.
МАШКАРАДА ЗБОГ ПОКЛАДА Музеј Војводине готово три деценије организује Машкараду – маскирану поворку у циљу неговања, помало заборављених, покладних обичаја, који се везују за дане пред почетак ускршњег поста.
Ове године сви заинтересовани учесници очекују се у петак, 15. марта 2024. у Музеју Војводине, а дефиле маскираних учесника кроз централне градске улице почиње у 12.00 часова.
Музеј Војводине позива све суграђане да им се придруже, као и све образовне установе – вртиће, школе и факултете, друге организације и удружења да учествују и забаве се те заједно са Музејом Војводине помогну у очувању дела нематеријалне баштине завичаја.
Фото: Градске инфо ШТА СУ ПОКЛАДЕ? Покладе се одржавају пред велике постове, а нама предстоји ускршњи пост, у време смене два годишња доба, на прагу буђења природе.
Оне представљају време када се људи окупљају да прославе долазак пролећа и да се на забаван начин поздраве са зимским месецима.
Ова традиција има дугу историју и корене које сежу још из претхришћанског периода, када су култови плодности мајке земље и природе, вегетације и пољопривреде били централни у животу заједнице.
Покладе у петак у Новом Саду нису само поворка и маскирање, већ и прилика да се људи окупе и проведу време заједно. То је време за весеље, игру, музику и обиље смеха. Многи суграђани припремају богату трпезу са мрсним јелима, посебно белим месом, које је симболика овог веселог догађаја.
МРАЧНА СТРАНА ПРАЗНИКА Али покладе имају и своју мрачнију страну – веровања да су у овом периоду присутне зле силе и вештице. Због тога се народ штитио на различите симболичне начине, као што су паљење обредних ватри или гатање са јајима.
Управо су покладе и време праштања и весеља. Традиционално, сматрало се да у периоду великог поста треба ући без греха, па су покладе биле прилика да се људи опросте од лоших дела и помире са својим ближњима.
Kako napreduju radovi na Mišeluku? Josip Modić obišao radnike (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Маскенбал у петак у центру везан је за православну веру, ево о чему се ради се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.