Мали: Сви индикатори наше економије су апсолутно позитивни, то потврдио и ММФ

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Mar.2024, 10:31

Мали: Сви индикатори наше економије су апсолутно позитивни, то потврдио и ММФ

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас, да је сваки сваки индикатор економије Србије апсолутно позитиван, и да то не тврдимо само ми већ је то потврдио и Међународни монетарни фонд (ММФ) и све остале међународне финансијске институције. Фото: Танјуг/Сава >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Радовановић Он је за телевизују Прва рекао да Србија не сме да стане и да морамо да се боримо за нове изворе раста и да утичемо да наш БДП расте из године у годину, што ће држава како је нагласио и да уради.
Мали је подсетио да је Србија пошле године имала привредни раст од 2,5 одсто упркос свим изазовима када је чак и једна Немачка остваривала негативне стопе раста. „Једна мала Србија и даље расте. Први пут смо у историји прешли тај нивоу од 69 милијарди евра БДП-а, а поређење ради, пре само 11 година наш БДП био је 33 милијарде. Дакле, расте нам БДП, расте богатство наше земље и до 2027. са пројектом Скок  у будућност, са новим, додатним инвестицијама, додатним инвестицијама хоћемо да достигнемо тај ниво од 100 милијарди евра БДП“, рекао је он.
Мали је подсетио и да је уз све помоћи привреди и грађанима, Србија сачувала стабилност и да је наш јавни дуг који је у односу на БДП од 52,3 одсто крајем прошле године, а данас још нижи, далеко испод нивоа Мастрикта од 60 одсто. „Значи имамо под контролом много бољи резултат него што смо планирали, то потврђује и ММФ“, рекао је он.
Мали је навео и да упркос овој кризи и томе што како каже милиони људи остаје без свог посла, у Србији имамо рекордно ниску незапосленост која је 9,1 одсто, док пре 11 година свакли четврти грађанин није имао посао. „То значи да смо оправдали нашу економску политику у смислу отварања фабрика, отварања нових радних места, улагања у аутопутеве, брзе пруге, јер како више улажете у ту инфраструктуру, тако сте конкурентнији, атрактивнији, долазе инвеститори, запошљавају се људи“, рекао је министар.
Према његовим речима, у Србији је тренутно и висока стопа запослености и да 2.360.000 људи данас ради, плаћају порезе, доприносе, а то је, како је нагласио пола милиона више него пре само 10 година. Мали је нагласио и да је Србија привукла преко 60 одсто свих инвестиција у подручју Западног Балкана , наводећи да је план да у децембру 2027. у Србији просечна плата буде 1.400 евра, а просечна пензија и минимална зарада од по 650 евра.
 
Brnabić u Bukureštu sa predsednikom Rumunije, učestvuje i na Kongresu EPP

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Мали: Сви индикатори наше економије су апсолутно позитивни, то потврдио и ММФ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.