Ко је највише дискриминисан на тржишту рада?

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Mar.2024, 09:35

Ко је највише дискриминисан на тржишту рада?

Жене, Роми и генерално људи који су у ризику од сиромаштва, бескућници и они без докумената, интерно расељени са Косова имају отежанији приступ тржишту рада, али и механизме заштите. Фото: Unsplash/Jelen-Lopez Имају превише година или су младе, па ће постати мајке. Већ су мајке па неће довољно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << радити или сумњиве су јер имају „неке године“, а нису у браку. То је тај зачарани круг дискриминације жена на раду где је довољно да само постојите као жена, сматра Милица Маринковић из А 11 – Иницијативе за економска и социјална права.
„Свакако да ово није једина друштвена група која је изложена дискриминацији. Скренула бих пажњу и на Роме и генерално људе који су у ризику од сиромаштва и какав је њихов приступ тржишту рада и механизмима заштите. Постоје и одређене групе становништва којима је тржиште рада потпуно недоступно, што је повезано са неким већим проблемима које имају, ту највише мислим на бескућнике и људе без докумената, интерно расељене са Косова“ нагласила је Маринковић.
Тако у пракси малу улогу игра све већи степен образовања који остварују Роми и Ромкиње. Дискриминација је присутна чак и када су припадници ове мањинске групе најквалификованији за своје послове. „Уколико неки послодавац не жели да запосли Рома или већ томе приступа са неким степеном дискриминације, кандидат неће имати превише шанси да отклони предрасуде. У последње време веома често истичем закључак да јесте пуно средстава уложено у афирмативне мере, односно квоте за уписе на факултете, али тај процес није рађен синхроно са тржиштем рада. То је довело до тога да сада имате један скуп високообразованих Рома и Ромкиња који су једнако дискриминисани на тржишту рада и у ситуацији да прихватају послове испод својих квалификација“ истиче Маринковићева, подсећајући да управо зато постоји велика потреба да се додатно ради са послодавцима, али и колективима и да се најаве озбиљније и детаљније агенде бизниса и људска права.
Најслабије плаћене послове, попут јавних радова, одржавања хигијене зграда и јавних простора и сезонских послова и даље у великом броју раде Роми са нижим степеном образовања, што је ситуација која је дуго присутна. Маринковић је нагласила прикривену, посредну и противзакониту праксу дискриминације с којом је на терену и из рада са корисницима упозната Иницијатива А 11.
Огледа се у, на пример, одбијању послодавца да на одређену, добро плаћену позицију прими радника који је Ром, упркос чињеници да овај радник има све потребне квалификације.
Optimistična godina za proizvođače maline

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ко је највише дискриминисан на тржишту рада? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.