Шта странци пишу о „нашем“ Божићу – бадњак, шљивовица и други јединствени обичаји

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jan.2024, 13:00

Шта странци пишу о „нашем“ Божићу – бадњак, шљивовица и други јединствени обичаји

Уочи сутрашњег великог празника – рођења Исуса Христа, који је за вернике православне вероисповести један од најзначајнијих датума у календарској години, обичаји су посебни, не само на тај дан, већ и уочи и након празника. Фото: Градске инфо О тим обичајима сведоче и страни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сајтови који објашњавају специфичност нашег празновања, али и традицију српског народа, њихове вере и цркве.
1. Енглеске дневне новине „The Guardian“ – „У шуму, Србијо“ Познати енглески дневни лист „The Guardian“ наводи о обичајима који следују уочи Божића, односно на сами Бадњи дан. На њиховом сајту стоји да се у Србији, у селу, мушкарци дан уочи Божића буде ранији иду у шуму како би осекли Бадњак (храстове гране) и однели га кући да би га увече палили. Наводе да српски мушкарци са собом носе шљивовицу и хлеб како би се угрејали на хладном времену. Жене постављају орашасте плодове, сушено воће, пшеницу и новчиће. У поноћ, на Божић, прекида се и пост који је претходио овом великом празнику.
Фото: Градске инфо 2. „Божић – религиозан празник, где већина људи иде на црквену службу“ Страница whychristmas.com објашњава празновање Божића у Србији и то веома детаљно.
Сајт уводи читаоце у значење овог верског празника:
У Србији је главна црква Православна црква и они још увек користе стари јулијански календар, што значи да је Бадње вече 6. јануара, а Бадњи дан 7. јануара! Припрема за овај празник у Православној цркви почињу 28. новембра и трају шест недеља. Током припреме неки људи посте и не једу храну животињског порекла (месо, млеко, јаја, итд.).
Такође наводе да је:
Божић веома религиозан празник и већина људи иде на цркве службе поводом празника.
Помиње се и Бадњак, обичаји уочи Бадњег дана, али и разлику између села и града, јер у граду мушкарци не иду по Бадњак јер се он углавном купује.
„За Божић се једе посебна врста хлеба. Зове се чесница и прави се округлог облика.  Сваки члан породице добија по комад (и кућа такође). У њему је скривен новчић, а онај ко добије новчић биће посебно срећан у наредној години!
Фото: Википедиа/Ивана Соколовић Друга популарна божићна јела укључују печеницу (свињетину), сарму (купус пуњен пиринчем и млевеним месом) и много колача!“
У Србији се Божић честита речима „Христос се роди – Ваистину се роди„.
Pravoslavni vernici danas obeležavaju Badnji dan

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта странци пишу о „нашем“ Божићу – бадњак, шљивовица и други јединствени обичаји се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.