Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Dec.2023, 11:14

Да ли гости треба да се изувају пред вратима

Сезона је слава, ближе се Нова година и Божић, а људи који имају високе стандарде кад је реч о хигијени дома суочени су са дилемом да ли да од гостију захтевају да скину обућу, посебно када су свечано обучени. Исто тако, и гости се често питају да ли домаћини од њих очекују да ходају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << боси. Фото: Pexels/Aditya Aiyar  
У једно епизоди серије Секс и град из 2003. године, Кери (Сара Џесика Паркер) је отишла у посету пријатељици која је добила бебу и морала је да испред врата изује своје „Маноло Бланик“ ципеле од 485 долара, да бу затим открила да су јој украдене.
Ова епизода је, у ствари, требало да се бави проблемом самаца и особа које имају породицу и децу, али је на крају покренула дебату о обући и хигијени дома – да ли постоје валидни докази да изување ципела зауставља ширење клица по кући.
„Апсолутно“, тврди професор Габријел Филипели, са Универзитета у Инидијанаполису и директор Института за животну средину Универзитета Индијана.
„Можемо да установимо све врсте бактерија, али пре свега неке од којих највише страхујемо, као што је ешерихија коли која изазива грчеве у стомаку, дијареју и повраћање“, каже професор. „Рађене су студије у којима је анализиран садржај са ђонова ципела и скоро 99 одсто узорака је било позитивно на фекални материјал.“
Тешки метали и још много тога Међутим, бактерије нису једина опасност у прашини и прљавштини која окружује и сеоске и градске домове, баште и паркове, напомиње др Џил Лит, професор еколошких студија на Универзитету Колорадо, која тренутно ради као виши истраживач на Институту за јавно здравље Барселоне.
„Студије су показале да се у урбаним срединама где је заступљена старија градња, у кућу са прашином са ципела уноси и доста олова. Друге студије су показале да преко ципела можете унети остатке пестицида из баште.“
Тешки метали попут олова, бакра и цинка прожимају тло урбаних паркова и улица деценијама, док нивои пестицида могу бити изразито високи у руралним пољопривредним подручјима, додаје професорка Лит.
Метода „три кофе“ Уколико желимо да што темељније очистимо свој дом, стручњаци препоручују такозвани метод три кофе.
Припремите једну кофу са универзалним раствором за чишћење, другу са чистом водом за испирање и празну кофу.
На тржишту се налази доста средстава која се рекламирају као суперстелиризатори, али ако и јесу одлични у убијању бактерија, обично нису добри за људе. Свако средство које има изразито јак мирис, требало би избегавати.
Крпу најпре умачемо у раствор за чишћење, а вишак воде цедимо у празну кофу, и почињемо да бришемо почевши од најудаљеније тачке од улазних врата, Затим то исто урадимо користећи чисту воду, а крпу цедиму увек у празну кофу.
Кадса се вода испрља или са сваком новом просторијом, треба узети чисту.
Куће изграђене пре 1978. највероватније садрже боје на бази олова, која се љушти, круни и распада у опасну прашину, кажу стручњаци. Не постоји безбедан ниво олова за било који узраст, али су деца посебно осетљива на токсичне ефекте тешких метала и пестицида због величине и близине загађивача док пужу, котрљају се и играју по поду.
„За малишане, рука у устима је један од примарних начина на који су деца изложена токсичним супстанцама и узрочницима заразних болести“, напомиње др Лит.
Прво потирање подова Пре него што замолите људе да скину ципеле, потрудите се да кућу што је могуће више очистите од прашине, саветују стручњаци. Не препоручују усисавање или чишћење метлом, јер ће то само да ускомеша све токсине и пошаље их у ваздух. Уместо тога, саветују да се латимо мокре крпе или савременије варијанте бриска са уграђеном прскалицом. Колико год нам се чинило да је контрапродуктивно додавати воду у прљавштину, то је заправо најбољи начин да уклонимо токсине, тврди др Џил Лит.
Исто важи и за било коју хоризонталну површину, напомиње професор Филипели, али упозорава да се клонимо пајалице у борби са прашином.
„Редовније чистите хоризонталне површине влажном крпом – прозорске оквире, столове, сточић за кафу, седишта столица и други намештај.“
„Највећа концентрација клица је у предсобљу и опада како се удаљавате од улазних врата“, наводи др Лит. „Тепих задржава много прашине, тако да би то била једна од ствари коју би требало уклонити уколико сте забринути због прашине и потенцијалних здравствених проблема.“
Подручја покривена тепихом треба усисати уређајем који има високоефикасни филтер за честице ваздуха или ХЕПА филтер, а не усисивачем без врећице. Кесу или филтер треба бацити у контејнер када завршимо са усисавањем.
Ипак треба имати обзира према гостима Изување ципела пред вратима је можда најбољи начин да ограничимо улазак клица и потенцијално токсичне прашине, али то не значи да не треба да мислимо на удобност својих гостију, напомиње професор Филипели. Зато би промишљен гест био да обезбедимо периве папуче или неклизајуће чарапе за госте.
„Не волим да шетам босих ногу по кући и држим неке топле папуче на својим улазним вратима. То раде у многим другим културама“, напомиње професор.
„Идите у било које азијско домаћинство, или блискоисточно, и углавном ћете на вратима видети малу кутију са перивим папучама. Од госта се очекује да се изује и обује понуђене папуче“, објашњава професор Филипели.
Zašto se avioni izuzetno retko odlučuju za letenje iznad Tihog okeana?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли гости треба да се изувају пред вратима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.