SVAKA VAKCINA IMA PREDNOSTI I MANE Dr Petrović otkrio kakva su cepiva bila u vreme epidemije variole

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2021, 08:53

"SVAKA VAKCINA IMA PREDNOSTI I MANE" Dr Petrović otkrio kakva su cepiva bila u vreme epidemije variole

Radmilo Petrović kaže da je situacija za vreme epidemije variola vere bila mnogo gora.

Epidemiolog u penziji, doktor Radmilo Petrović, kaže da svaka vakcina ima neke svoje prednosti i nedostatke, ali da je u redu što imamo mogućnost da izaberemo koju ćemo primiti.

Otkriva i za koju vakcinu se on prijavio, ali i prenosi iskustva masovne vakcinacije protiv velikih boginja 1972. godine.

Doktor Radmilo Petrović je, gostujući u "Beogradskoj hronici", naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da ga nije iznenadilo što smo za kratko vreme dobili nekoliko vakcina.

"Prijavio sam se za kinesku vakcinu"

Na pitanje da li se prijavio za vakcinaciju, doktor Petrović kaže da jeste i to za kinesku vakcinu.

- Bilo je potrebno deset i više godina za osvajanje proizvodnje jedne nove vakcine, a to je bilo u prošlom veku. Savremena tehnologija i iskustvo je ubrzalo sve to, a i sama situacija je nalagala da se što pre dođe do vakcine - dodao je Petrović.

- Ja sam na početku ove pandemije rekao da će trebati godinu dana za osvajanje proizvodnje, kada su svi očekivali da će to da bude brzo - istakao je Petrović.

Kaže da bi teorijski bilo bolje da smo još ranije došli do vakcine, ali da nije bilo moguće.

- Nije bilo mogućnosti ranije, jer ona prolazi sve te faze ispitivanja na životinjama, pa na manjoj grupi ljudi, pa na većoj grupi ljudi da budemo u potpunosti sigurni da je vakcina bezbedna. Trebalo je ovoliko vremena - istakao je Petrović.

Ukazao je da je dolazak do vakcine protiv koronavirusa ubrzalo to što se već radilo na vakcinama protiv SARS-a 2003. godine i MERS-a 2012. godine, kao i vakcine protiv ebole.

"Variola je došla iznenada"

Doktor Petrović je 1972. godine učestvovao u masovnoj vakcinaciji protiv velikih boginja, ali kaže da to ne bi upoređivao sa sadašnjom situacijom.

- Nama je variola došla iznenada. Mi smo koronu dobili tek u martu, a pre marta su je imale Kina i druge evropske zemlje. Nijedna epidemija nas ne može zaobići, jedino možemo da budemo na kraju kolone, a ne na početku - naglasio je doktor.

Na pitanje kako je izgledala masovna vakcinacija 1972. godine, Petrović kaže da je on učestvovao u vakcinaciji u početku, dok se još nije znalo da je epidemija i dok još nije bila objavljena. Istakao je da je vakcinisao i noću.

- Sam strah od variole, koja daje smrtnost oko 50 i više odsto, je naterala ljude da bez velikog razmišljanja hrle i tražili su mesto za vakcinaciju. To su bili ogromni redovi po ulicama Beograda i drugih mesta da se što pre vakcinišu - dodao je Petrović.

Objasnio je da je to bila drugačija vakcinacija od sadašnje.

- Nije se davala putem injekcije, nego putem nekih plitkih zareza na površini kože kroz kapljicu vakcine. Posle brisanja etrom da bi se skinula masnoća sa kože, onda se prave dva plitka zaraza kroz same kapljice i onda se čeka jedno petnaestak, dvadeset minuta da se ta vakcina upije u kožu, odnosno da virus prodre u samu pokožicu - naveo je Petrović.

"Svaka vakcina ima svoje prednosti i nedostatke"

Naglasio je da je u redu što imamo mogućnosti da izaberemo koju vakcinu želimo.

- Svaka vakcina ima neke svoje prednosti i nedostatke. Fajzerova ima veliki nedostatak što se mora čuvati i distribuirati na minus 80 stepeni, što veoma otežava primenu. Ruska vakcina se čuva na minus 20, što je mnogo prihvatljivije i lakše doći do tih rashladnih uređaja. Najpogodnija za primenu je kineska vakcina koja se čuva kao i sve do sada nama poznate vakcine, na temperaturi od 2 do 8 stepeni - istakao je Petrović.

Na pitanje da li su nas maske zaštitile ove godine i od sezonskog gripa, Petrović kaže da jesu.

- Ove maske štite od svih respiratornih infekcija, osim virusa i baketrija koji se mogu naći i prenose se u jesenje-zimskom periodu. Virus korone i gripa su slični po svojoj veličini i obliku - zaključio je doktor Petrović.
Pogledaj vesti o: Variola Vera

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.