Novi Sad šalje avion ili helikopter na jug Srbije da bi pomogao borbu protiv zaraze

Izvor: Blic, 15.Jun.2016, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad šalje avion ili helikopter na jug Srbije da bi pomogao borbu protiv zaraze

Novi Sad će uputiti Pčinjskom okrugu, odnosno opštinama Bujanovac, Preševo i Bosilegrad, pomoć u borbi protiv nodularnog dermatitisa, opasne zarazne bolesti stoke poznate i kao “stočna variola vera”, koja se prenosi ubodom insekta.

Kako navode u kabinetu gradonačelnika Miloša Vučevića, Novi Sad će na jug Srbije uputiti helikopter ili avion za zaprašivanje komaraca, u zavisnosti za čim bude bilo potrebe. U ugrožena područja biće poslato i 15 vozila sa uređajima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za suzbijanje insekata sa zemlje, preparati za suzbijanje insekata koji su prenosnici, preparati za dezinfekciju koji suzbijaju virus, kao i ljudstvo koje će rukovati vozilima.

- Ključne mere za suzbijanje bolesti su rana identifikacija, zabrana kretanja, sprečavanje ilegalnog transporta životinja i uništavanje zaraženih goveda. Apelu Vlade Srbije pridružuje se i grad Novi Sad, te poziva vlasnike životinja da sumnjive slučajeve blagovremeno prijave lokalnim veterinarskim stanicama – kažu u saopštenju kabineta gradonačelnika.

Nodularni dermatitis je virusno oboljenje isključivo goveda i bivola. Virus se prenosi mehaničkim putem preko insekata (krpelja, komaraca, muva) i kretanjem ili transportom zaraženih životinja i prenosilaca. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.
Pogledaj vesti o: Variola Vera

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Novi Sad pomaže Pčinjskom okrugu u borbi protiv bolesti stoke

Izvor: NoviSad.com, 16.Jun.2016, 09:45

Novi Sad će uputiti Pčinjskom okrugu, odnosno opštinama Bujanovac, Preševo i Bosilegrad, pomoć u borbi protiv nodularnog dermatitisa, opasne zarazne bolesti stoke poznate i kao "stočna variola vera", koja se prenosi ubodom insekta..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.