U niškom Domu zdravlja prvi put protiv korone vakcinisano 12-godišnje dete

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jul.2021, 11:53

U niškom Domu zdravlja prvi put protiv korone vakcinisano 12-godišnje dete

Prošlo je skoro mesec dana otkako je počela vakcinacija tinejdžera u Nišu, a prema podacima nadležnih iz Doma zdravlja, u uzrastu od 12 do 18 godina vakcinisano je oko 4 odsto. U toj ustanovi je juče protiv virusa korona prvi put vakcinisano i dete od 12 godina.

Vakcinacija dece je nedavno počela i u Nišu, a direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan rekao je za RTS da će ubuduće nastojati da broj vakcinisanih iz te grupe bude veći.

Sad ćemo se orijentisati na ljude između 31 i 50 godina, jer smo tu primetili da je procenat negde između 45 i 48 odsto i skoncentrisaćemo se na mlađu populaciju između 12 i 18 godina, jer tu je negde oko 4 posto vakcinisanih - naveo je Jerkan za RTS.

Dodao je da su mladi najugroženiji, jer je 31 procenat vakcinisanih u Nišu u uzrastu od 18 do 30 godina, pa kaže da je to izuzetno mali broj.

Mi smo očekivali da ćemo do 1. avgusta, eventualno do 15. avgusta, uspeti da dođemo i do 50 posto mladih. Međutim računali smo da u proseku od 150 do 200 dnevno mladih vakcinišemo, taj prosek je bar tri puta manji, tako i do 1. septembra nećemo doći ni do 40 posto - rekao je on.

Govoreći o broju vakcinisanih u radnim kolektivima, istakao je da je u Domu zdravlja vakcinu primilo preko 90 odsto medicinara, dok je u Kliničkom centru više od 70 procenata zaposlenih.

Podsetimo, u Srbiji je broj vakcinisanih građana i dalje je ispod 50 %, a kako je rekla premijerka Ana Brnabić, do 1. avgusta će biti doneta odluka da li će se građanima preporučiti da prime i treću dozu.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.