U Srbiji nema slučajeva bolesti afričke kuge svinja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nema slučajeva bolesti afričke kuge svinja

U Srbiji nema slučajeva bolesti afričke kuge svinja, rekla je direktorka Uprave za veterinu, Emina Milakara, dodajući da, iako je u zemljama u okruženju registrovana ta bolest, mi smo za sada sigurni. A kada je reč o klasičnoj kugi svinja, prema najavama nadležnog ministarstva obavezna vakcinacija biće etapno ukidana počevši od prvog oktobra, a kada domaći proizvođači mogu osetiti prve efekte te mere.

U Srbiji se sa vakcinacijom svinja protiv klasične svinjske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kuge počelo pre tri decenije, od 2006 godine je to obaveznamera koju finansira država, a da je pravilna preventiva urodila plodom svedoče najave iz nadležnog ministarstva da će od oprvog oktobra obavezna vakcinacija prestati da važi.

Naravno, ne na svim proizvodnim područjima u isto vreme jer i epidimiološki rizici nisu svugde isti, ali ovo je velika stvar za domaće svinjarstvo, kaže profesor doktor Miloš Beuković, stručnjak internacionalne reputacije u čijoj porodici svinjogojstvo ima tradiciju dužu od četiri decenije. Pitali smoga kada će domaći farmeriosetiti rezultate ove mere.

"Kada se vakcina ukine nesme da bude opuštanja i preteranog radovanja", kaže naš sagovornik ističući da pored punog angažmana nadležnog ministarstva, veterinarskih službi i veterinarskih inspekcija, asocijacija i savetodavaca, sami proizvođači moraju podići bio sigurnosne mere na najviši nivo.

Momčilo Poznan iz Malih Radinaca trenutno gaji devedeset tovljenika i 10 krmača. Kaže da proizvođači sa nestrpljenjem čekajuukidanje obavezne vakcinacije protiv klasične svinjske kuge, jer će to, uz otvaranje izvoza doprineti i cenovnoj stabilizacijidomaćegtržišta, što se već, kako ističe, nazire.

U svakom slučaju ulaganje u genetiku, kvalitetnu ishranu životinja i unapređenje uslova u kojima se one drže su ključni preduslovi za uspešnu proizvodnju poručuje profesor Beuković, a na pitanje da li veruje u napredak domaćeg svinjarstva sa sigurnošću odgovara.

Kao čovek iz struke i nauke, verujem u boljitak domaćeg svinjarstva i njegov povratak na ono mesto koje mu u evropskim okvirima pripada".


Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.