U Srbiji nema afričke kuge, sigurni smo

Izvor: B92, 26.Jul.2019, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Srbiji nema afričke kuge, sigurni smo"

Beograd -- U Srbiji nema slučajeva zarazne bolesti afričke kuge svinja, rekla je direktor Uprave za veterinu Emina Milakara.

Milakara je dodala da iako je u zemljama u okruženju registrovana ta bolest, mi smo za sada sigurni. Milakara je za Tanjug kazala da su se novi slučajevi pojavili u Bugarskoj, kao i na farmi domaćih svinja u Slovačkoj.

"Mi smo preduzeli sve neophodne mere da se kod nas ne pojavi, preduzimaju se i dalje, sprovodi se monitoring", istakla je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milakara.

Ona naglašava da je veoma bitna biosigurnost na farmama, te edukacija vlasnika. Kako kaže, povučena su uvozna rešenja u Srbiju iz zemalja u kojima je bolest registrovana, prema kojima se ne mogu uvoziti žive životinje i proizvodi koji nisu prošli termičku obradu. "Sve mere su preduzete tako da mi još odolevamo. Za sada smo sigurni", ponovila je Milakara.

Kaže i daje jutros zasedao Nacionalni krizni centar povodom pojave afričke kuge svinja kod domaćih svinja u Slovačkoj i dodala da su mere koje su dogovorene preduzete već od jutros.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.