U Rasinskom okrugu HPV vakcinu primilo svega 350-oro dece

Izvor: Beta, 11.Maj.2023, 11:05

U Rasinskom okrugu HPV vakcinu primilo svega 350-oro dece

U Rasinskom okrugu za 11 meseci, koliko se vakcina protiv HPV virusa daje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), vakcinisano je 350-oro dece, uzrasta od 9 do 19 godina, što se ocenjuje kao nedovoljno."Vakcinisane su i devojčice i dečaci. Vakcina se u uzrastu od 9 do 14 godina daje u dve doze, dok se u uzrastu od 15 do 19 godina daje u tri doze, a vakcinacija koja je započeta pre navršenih 19 godina dovršava se takođe o trošku RFZO", izjavila je za Betu načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje Kruševac dr Mirjana Avramović.Prema podacima tog Zavoda, oko 150 osoba iz Rasinskog okuga svake godine oboli od malignih tumora povezanih sa HPV virusom.HPV vakcina protiv određenih visokorizičnih sojeva (Gardasil 9), podsetila je Avramović, preporučena je vakcina u Srbiji od aprila 2019. godine, njeno davanje o trošku RFZO započeto je 3. juna 2022 godine, a vakcinacija dece se obavlja u nadležnoj službi Doma zdravlja.Da je odziv na vakcinaciju manji od očekivanog potvrdila je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja Kruševac, dr Dragica Simić, koja je za Betu rekla da je prema zainteresovanosti roditelja, pre nego što je vakcina postala besplatna, ...
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

U Rasinskom okrugu HPV vakcinu primilo svega 350-oro dece

Izvor: Danas, 11.Maj.2023

U Rasinskom okrugu za 11 meseci, koliko se vakcina protiv HPV virusa daje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), vakcinisano je 350-oro dece, uzrasta od 9 do 19 godina, što se ocenjuje kao nedovoljno.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.