Stiže sa istoka – zatvaraju se škole, mrtvih sve više

Izvor: B92, 26.Okt.2021, 09:53

Stiže sa istoka – zatvaraju se škole, mrtvih sve više

Porast zaraženih, zaključavanja i podeljenost oko vakcinacije, dovode do neizvesnosti i nemira u mnogim zemljama Evrope.

Broj zaraženih u Evropi raste već tri dana.

Jedino se u Evropi beleži rast novih slučajeva kovida 19, i pored dostupnih vakcina, objavila je Svetska zdravstena organizacija.

U Istočnoj Evropi i Rusiji, procenat vakcinisanog stanovništva je 24 procenata, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Veruje se da je mali procenat vakcinisanih i odlaganje vakcinacije razlog za povećanje broja smrtnih slučajeva i broja zaraženih.

U Letoniji je drugom dozom vakcinisano 56 odsto odraslog stanovništva, za razliku od proseka u EU gde je drugu dozu primilo 74,6 odsto.

Zbog slabog procenta imunizacije, Letonija je od srede uvela lokdaun.

Međutim Zapadna Evropa, čak i neki delovi koji su dostigli skoro potpunu vakcinaciju beleže veći broj obolelih.

U Nemačkoj je 100 obolelih na 100.000 stanovnika, dok je u Belgiji 325,76 inficiranih a u Irskoj 432,84 na 100.000, što je i najveći rast obolelih.

Hladno vreme koje dolazi, tera ljude da više vremena provode u zatvorenom prostoru gde se lako širi delta soj, dok nejednaki procenti imunizacije i popuštanje mera idu u prilog pogoršanju trenutne situacije.

U Belgiji je više od 85 odsto u potpunosti vakcinisano, a većinu pacijenata u bolnicama čine nevakcinisani.

Belgija se nalazi u četvrtom talasu pandemije, istakao je ministar zdravlja Frank Vandenbruk.

Kada uporedimo procenat smrtnosti na zapadu i istoku Evrope, jasno je da je zahvaljujući imunizaciji mnogo manji procenat umrlih od kovid 19 u zapadnoevropskim državama.

Dok su podaci iz Rumunije zabrinjavajući zbog trenutno najveće smrtnosti sa 19,5 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Iz tog razloga se od ponedeljka u Rumuniji je uveden policijski čas, i obavezne kovid propusnice za većinu mesta.

U Rumuniji vlada nepoverenje prema vlasti, loša saradnja sa vladom, što je rezultiralo slabom odazivu vakcinacije, koji iznosi 35,6 odsto prema podacima ECDC-a.

Ukrajina je u četvrtak imala najveći broj slučaja zaraženih od početka pandemije, odnosno 22.451 osoba.

Škole u Ukrajini su zatvorene, a potvrda o vakcinaciji ili negativan test su potrebni za koriščenje javnog prevoza u glavnom gradu.

U Rusiji je u sredu bilo rekodnih 1.028 preminulih. Vlasti priznaju da im sledi najteža zima, a Moskva je u lokdaunu od ponedeljka.

Portparol predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, istakao je da nije učinjeno sve što je bilo potrebno da se narod informiše i objasni važnost vakcine, ali da se građani moraju ponašati odgovorno i da moraju da se vakcinišu.

U Velikoj Britaniji su gotovo sve mere bile ukinute tokom leta. Sada stručnjaci iz zdravstva mole za ponovno uvođenje mera nošenja maski, potvrdu o vakcinaciji, kako ne bi došlo do zaključavanja.

Međutim vlada odbija da uvede mere, bez obzira na povećan broj smrtnih slučajeva.

Britanski premijer, Boris Džonson poziva građane starije od 50 godina da prime treću dozu, kako ne bi došlo do slabljenja zaštite nakon šest meseci.

Irska nema u planu ukidanje mera, zbog ponovnog rasta broja obolelih. U ovoj državi je vakcinisano 92 odsto stanovništva.

Irski premijer Mišel Martin, rekao je da će kovid propusnice ostati na snazi za sva okupljanja u zatvorenom prostoru, i da će maske biti obavezne u javnim zatvorenim prostorima, a posluživanje u ugostiteljskim objektima biće moguće samo za stolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.