Region: U Hrvatskoj četvrtina punoletnih završila vakcinaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2021, 08:30

Region: U Hrvatskoj četvrtina punoletnih završila vakcinaciju

Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) saopštio je danas da je četvrtina punoletnog stanovništva završila vakcinaciju.

"Ukupno 875.503 osobe je primilo dve doze vakcina, dok je još 18.769 osoba primilo jedinu potrebnu dozu vakcine Džensen (Džonson i DŽonson)", objavio je HZJZ na svom sajtu, navodeći da je imunizacija završena za 894.272 osoba, što je 22 odsto ukupnog stanovništva, odnosno 26,6 odsto punoletnih.

Direktor HZJZ Krunoslav Capak naglasio je važnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vakcinacije uprkos povoljnijoj epidemiološkoj situaciji.

"U vreme povoljne epidemiološke situacije kakva je sada u Hrvatskoj, a ujedno u vreme kada su novi sojevi virusa pred vratima, primanje obe doze je izrazito važno", poručio je Capak, a prenela agencija Hina.

On je objasnio da je kod vakcina koja se primenjuju u dve doze, a to su vakcine proizvođača Fajzer, Moderna i AstraZeneka, dve doze ipak pružaju veći nivo zaštite od jedne doze, posebno kod mogućih novih sojeva.

Capak je naglasio da je najveći obuhvat vakcinisanih prvom dozom postignut u Zagrebu (41,4 posto ukupnog stanovništva, odnosno 50,3 posto punoletnih).

Zahvalio je zdravstvenim radnicima i svima onima koji su uključeni u organizaciju vakcinacije, jer, kako kaže Capak, potreba za drugom dozom čini organizaciju vakcinacije dodatno zahtevnom.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.