Redovna vakcinacija - Da se zaboravljene epidemije ne vrate!

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 13:20

Redovna vakcinacija - Da se zaboravljene epidemije ne vrate!

Vakcinacija je dokazano najdelotvornija javno-zdravstvena intervencija koja godišnje spase milione dečjih života.

Pandemija kovida 19 je globalno, ali i za stanovnike naše zemlje, bila u znaku velikih promena i mnogih odlaganja – neka od njih su, pak, teško nadoknadiva bez posledica. Recimo, kada su deca u pitanju, pandemija se odrazila na kontinuitet zdravstvene zaštite i imunizaciju na najranijem uzrastu, što može imati dramatične posledice po zdravlje celog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kolektiva.

Vakcinacija je dokazano najdelotvornija javno-zdravstvena intervencija, koja godišnje spase milione dečjih života. Ipak, uočen je pad u obuhvatu imunizacijom, posebno tokom 2020. godine, ostavljajući znatan broj dece nezaštićene od opasnih zaraznih bolesti, koje se mogu sprečiti vakcinama.

Imajući u vidu ovaj zabrinjavajući podatak, stručna javnost je, tokom Evropske nedelje imunizacije, posebno bila glasna kada je u pitanju uspostavljanje redovnosti vakcinacije, prema zakonom predviđenom kalendaru, posebno kod novorođenih beba i dece uzrasta do 2 godine.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije, prof. dr Georgios Konstantinidis, u vezi sa ovim novim izazovom za redovnu vakcinaciju kaže: ‚‚Pandemija je uticala na smanjen obuhvat vakcinacije pre svega zbog, u jednom trenutku, prilično smanjene dostupnosti zdravstvene zaštite i, sad se pokazalo, medicinski potpuno neopravdanog straha od izlaganja deteta riziku u uslovima vakcinacije. Zbog toga su napravljeni jasni protokoli i smernice Svetske zdravstvene organizacije, koje se primenjuju i u našoj zemlji, o tome kako vakcinisati decu, uz naglasak na redovnost.“

Broj dece vakcinama zaštićene od različitih izazivača opasnih bolesti daleko je ispod neophodne stope za bezbedan život i dobro zdravlje kolektiva. Zato stručnjaci apeluju da se svi roditelji i staratelji, posebno male dece, ukoliko imaju bilo kakvih nedoumica obrate svojim pedijatrima za savet kako bi osigurali zdrav i bezbedan početak za svoju i svu decu.

U svetlu pandemije, prof. dr Jelena Vojinović, pedijatar-imunolog Klinike za dečje interne bolesti, na Univerzitetskom Kliničkom centru u Nišu, naglašava: "Redovna vakcinacija je važna direkno za borbu protiv infekcija od kojih nas brani ali i za pamćenje imuniteta i njegovo jačanje kako bi mogao kasnije da se izbori i sa sličnim infekcijama. Kada je u pitanju korona virus, svi podaci u svetu pokazuju da su uredno vakcinisane osobe imale značajno manji rizik za razvoj teških kliničkih slika. Drugim rečima – imunitet koji je rano naučio da se bori sa jednom vrstom infekcije, zna adekvatnije da izađe na kraj i sa sličnim izazivačima. Zato se smatra, između ostalog, da deca imaju značajno blaže kliničke slike u aktuelnoj pandemiji."

Ona navodi da "posle godinu dana pandemije potpuno jasno da, ukoliko je postojala sumnja na kontakt deteta sa osobom inficiranom koronavirusom ili je dete bilo inficirano – nakon 14 dana od preležane infekcije ili kontakta sa infekcijom bez simptoma se smatra da je dete zdravo i sasvim je bezbedno da dobije svoju vakcinu".

Prof. dr Vojinović dodaje da je najosetljivija populacija dece ona koja boluju od hroničnih bolesti, zbog kojih moraju da primaju imunosupresivnu terapiju i ne mogu da dobiju redovnu vakcinu.

Tu decu štite upravo njihovi vršnjaci koji su redovno vakcinisani. Pored toga, važno je naglasiti da se, posebno danas, pouzdano zna da su vakcine bezbedne i da ne prouzrokuju razvojne poremećaje, odnosno bolesti kod dece.

Kako povremeno deca u Srbiji, ali u svetu, i dalje obolevaju i umiru od bolesti koje su se mogle sprečiti vakcinama, prof. dr Konstantinidis podseća:

"Nažalost, iskustvo koje smo imali nedavno, zaista nedavno, krajem 2017. i početkom 2018. godine nas je ponovo nateralo da još jednom razmotrimo i shvatimo značaj vakcinacije, u ovom slučaju vakcinacije protiv malih boginja, odnosno morbila".

Naime, tada je, u tom periodu, obolelo preko pet hiljada ljudi u Srbiji, preko 2500 je dokazano laboratorijski, a petnaestoro je umrlo. Od toga je najveća incidenca umrlih bila među decom od jedne do pet godina, a umrlo je i jedno novorođenče. Dakle, ovaj primer nam sasvim sigurno pokazuje da opasnost od morbila i nadalje postoji i da izostanak vakcinacije predstavlja jednu potencijalno veliku opasnost nakon ove sadašnje aktuelne situacije, posebno kada se bude uspostavilo funkcionisanje društva u obimu i kontekstu kako je to ranije i bilo.

U ovom trenutku, deca su dobrim delom zaštićena protivepidemijskim merama protiv koronavirusa, ali u trenutku kada to iščezne, opasnost od morbila će, siguran sam, izbiti u prvi plan i taj trenutak bi trebalo dočekati spremno.

UNICEF je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i Udruženjem pedijatara Srbije, pokrenuo kampanju pod sloganom "Vakcinacijom jačamo imunitet dece" kako bi skrenuo pažnju društva na važnost blagovremene vakcinacije dece, kako bi se prevenirao potencijalni povratak neželjenih zaboravljenih epidemija. - Bez odlaganja, jer zdravlje dece, kao ni vakcina, nema alternativu i ne može da čeka.

Za više informacija o ovoj temi, na sledećem linku pogledajte video-intervju sa prof. dr Georgiosom Konstantinidisom, koji govori o značaju i bezbednosti vakcina, kalendaru vakcinacije i otklanja najčešće nedoumice roditelja (video-intervju je deo serijala "UNICEF sa stručnjacima na vezi").

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bez odlaganja – do dobrog zdravlja dece

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2021

Redovna vakcinacija - Da se zaboravljene epidemije ne vrate!..Pandemija Kovid-19 je globalno, ali i za stanovnike naše zemlje, bila u znaku velikih promena i mnogih odlaganja – neka od njih su, pak, teško nadoknadiva bez posledica. Recimo, kada su deca u pitanju, pandemija se odrazila na kontinuitet...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.