Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa ambasadorom Izraela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 18:20

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa ambasadorom Izraela

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva (PGP) sa Izraelom Vladimir Marinković razgovarao je ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom o iskustvima u borbi protiv kovida-19 i potencijalnoj ekonomskoj saradnji.

Marinković je informisao ambasadora sa podatkom da PGP sa Izraelom broji 65 članova i predstavlja jednu od najmnogobrojnijih grupa u parlamentu Srbije, saopštilo je skupštinsko Odeljenje za odnose s javnošću.

On je, govoreći o problemu sa kojim se suočava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ceo svet, pandemijom izazvanom koronavirusom, informisao ambasadora sa tokom vakcinacije u Srbiji i načinom na koji se bori sa tom pošasti.

On je ocenio da je neophodno jačati saradnju dve zemlje, posebno na polju ekonomije i investicija i da treba motivisati izraelske kompanije da investiraju u Srbiji.

Marinković je, takođe, naglasio da je pred mnogim zemljama izazov kako nastaviti ekonomski razvoj u novonastalim okolnostima uslovljenim pandemijom, te da razmena iskustava može da bude dragocena za obe zemlje.

Putem video linka obratio se predsednik PGP sa Srbijom u izraelskom parlamentu Boaz Toporovski koji je tom prilikom ukazao na odlične odnose dve zemlje i podsetio na savezništvo dva naroda u borbi protiv fašizma.

On je istakao da postoji prostor za jačanje ekonomske saradnje dve zemlje i ukazao na uspešnu saradnju u oblasti energetike.

Toporovski je izrazio zadovoljstvo zbog predstojećeg otvaranja srpske ekonomske kancelarije u Jerusalimu, koja će doprineti još boljoj ekonomskoj saradnji, koja predstavlja fokus bilateralnih odnosa.

Ambasador Jahel Vilan je izrazio zadovoljstvo zbog posete Narodnoj skupštini i istakao da naša dva naroda vezuje dugo i tradicionalno prijateljstvo.

Govoreći o toku borbe protiv pandemije Vilan je istakao značaj i pozitivne rezultate vakcinacije u Izraelu, i dodao da je potrebno dodatno motivisati mlade da se vakcinišu, jer je praksa pokazala da britanski soj virusa u sve većem broju pogađa upravo taj deo populacije.

Zahvaljujući uspešnoj i masovnoj vakcinaciji, građani Izraela mogu ponovo da se vrate normalnom životu, naveo je ambasador i dodao da je država Izrael za nabavku vakcina izdvojila oko 800 miliona dolara.

Ambasador je iskoristio priliku da ukaže da ovih dana Izrael proslavlja 73. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti i izrazio zadovoljstvo što to može da podeli sa prijateljima u srpskom parlamentu.

Na sastanku je govorila i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja se složila sa prethodnim govornicima, da dve zemlje imaju dobre političke odnose i da je ekonomska saradnja ide uzlaznim putem.

Navela je da su se ukupni trgovinski odnosi, u periodu od 2012. do 2020. godine, kretali od 40 do 82 miliona dolara.

Ona kaže da je posebno ponosna na ulaganja izraelskih kompanija u oblasti energetike i, s tim u vezi, ukazala na prvu vetroelektranu koja je priključena na naš prenosni sistem, posle više od 20 godina.

Ova investicija je vredna preko 200 miliona evra, navela je ministarka.

Ona je navela da je Izrael jedna od prvih zemalja koja je krenula u energetsku tranziciju, i dodala da je u planu da do 2025. godine, kompletan sistem snabdevanja električne energije bude iz obnovljivih izvora energije i gasa.

Upravo zbog toga, neophodno je da razmenimo iskustva u ovoj oblasti imajući u vidu da se u skupštini upravo razmatraju zakoni iz oblasti energetike, ocenila je Mihajlović.

Na kraju sastanka, sagovornici su se složili da postoji prostor za dodatnu saradnju u oblasti ekonomije, energetike i zdravstva.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ambasador Izraela sa srpskim poslanicima o jačanju saradnje i borbi protiv pandemije

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Apr.2021

Predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom Vladimir Marinković danas je u razgovoru sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom ocenio da je neophodno jačati saradnju dve zemlje, posebno na polju ekonomije i investicija i da treba motivisati izraelske kompanije da investiraju u Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.