Početak vakcinacije u Velikoj Britaniji moguć za desetak dana

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2020, 18:16

Početak vakcinacije u Velikoj Britaniji moguć za desetak dana

Premijer Boris Džonson rekao je da će najveći britanski program vakcinacije za više decenija nadgledati konzervativni poslanik Nadim Zahavi.

Britanske vlasti trenutno procenjuju bezbednost i efikasnost dve vakcine: jednu koju su razvile kompanije Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTeć), i drugu čiji su tvorci Univerzitet Oksford i kompanija Astra Zeneka.

List Gardijan je naveo da su vlasti bolnicama rekle da bi prve doze Fajzerove vakcine, ako bude odobrena, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mogle da dobiju od 7. decembra.

Britanske vlasti su navele da će vakcinu prvi primiti zdravstveni radnici i korisnici domova za negu osoba, a potom stari, i to prvo stariji od 80 godina.

Velika Briranija je naručila 40 miliona doza vakcine Fajzera i Bionteka, što je dovoljno za 20 miliona ljudi, kao i 100 miliona doza vakcine Univerziteta Oksford i kompanije Astra Zeneka.

Britanska vlada je odlučila da kupi do 355 miliona doza vakcine od sedam proizvođača, pošto želi da vakciniše što je moguće više od 67 miliona stanovnika.

Fajzer i Biontek navode da je njihova vakcina efikasna 95 odsto, prema prvim nalazima.

Oksford i Astra Zeneka su ove nedelje objavili da je njihova vakcina bila efikasna u 62 odsto slučajeva kod odoba koje su primile dve doze, a u 90 odsto kada je dobrovoljcima data prvo cela, a potom polovina doze.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.